STROJI ZA GAŠENJE

Robot rešil Notre Dame

Colossus je šel tja, kamor pogumni gasilci niso mogli. Več držav razvija stroje za gašenje v najtežjih razmerah.
Fotografija: Zakaj je zagorelo, še ni znano. Fotografije: REUTERS
Odpri galerijo
Zakaj je zagorelo, še ni znano. Fotografije: REUTERS

Ko je zid hitro gorečih plamenov uničeval vse pred seboj in je v znameniti 850-letni notredamski cerkvi postalo vroče kot v peči, je poveljnik pariške gasilske brigade izdal bolečo odločitev: možem je ukazal, naj se umaknejo. Izguba te tako ljubljene in cenjene srednjeveške umetnine bi bila katastrofa, a bi bila izguba človeških življenj – več kot 400 gasilcev se je borilo z rdečim petelinom – še hujša.

Toda poveljnik Jean-Claude Gallet je imel rezervni načrt – colossusa, 500-kilogramskega in tanku podobnega robota, ki se lahko poda v nevarna območja, kjer so razmere za človeka prenevarne. Ves čas je namreč obstajala nevarnost, da se bo zrušilo leseno ostrešje in pod seboj pokopalo gasilce.

Požar, ki je uničil stolpič in streho katedrale, je bil eden hujših, s katerimi so se spopadli pariški gasilci.
Požar, ki je uničil stolpič in streho katedrale, je bil eden hujših, s katerimi so se spopadli pariški gasilci.

Z uporabo motoriziranega vodnega topa, ki lahko izbrizga več kot 2500 litrov vode na minuto, je colossus začel ciljati kamnite stene katedrale. Gallet je ravno robotu gasilcu pripisal zasluge, da je znižal temperaturo v cerkveni ladji in pomagal preprečiti še hujšo katastrofo: katedralo je pred popolnim uničenjem ločevalo le kakih 30 minut. Predstavnik gasilske brigade Gabriel Plus je dejal, da jim čas ni šel na roko, »morali smo dobiti dodatno pomoč«. In ta je prišla v obliki colossusa: njegova herojska vloga se je zapisala v zgodovino kot začetek novega obdobja v uporabi robotike v izjemnih situacijah – colossus je živ dokaz, da ne le deluje, ampak tudi pripomore k večji varnosti.

Za može je postalo gašenje v cerkvi prenevarno, na pomoč jim je priskočil robot.
Za može je postalo gašenje v cerkvi prenevarno, na pomoč jim je priskočil robot.

Robota gasilca colossusa je izdelala francoska družba Shark Robotics, poleg pariške gasilske brigade ga ima še več drugih francoskih in tujih brigad. Širok je 76 centimetrov in dolg 1,6 metra, lahko nosi 540 kg tovora. Upravljajo ga z daljave skoraj 300 metrov. Stroj je izdelan tako, da je zaščiten pred vodo, ognjem in toplotnim sevanjem, lahko se plazi ali vzpenja po stopnicah. Litij-ionske baterije mu omogočajo osemurno delovanje, opremiti ga je mogoče s kamerami, senzorji in ventilatorjem za odstranjevanje dima.


Colossus ni edini gasilski robot, ki je na voljo. V zadnjem desetletju je več držav začelo razvijati stroje, namenjene gašenju ognja in zbiranju informacij. S tem se je seveda pojavilo potencialno novo orodje oziroma pripomoček gasilcev. Stroji bodo varovali ljudi in predstavljali alternativo dolgoletni praksi prevoza težkih, okornih in zapletenih cevi do goreče stavbe. Družba Howe and Howe Technologies, ki je specializirana za vojaška vozila in robote, je razvila več robotov gasilcev. Zasnovani so tako, da delujejo v industrijskem okolju in uporabljajo peno in vodo. Robot družbe Lockheed Martin po imenu Fire Ox pomaga gasiti gozdne požare. Ameriška vojna mornarica eksperimentira z 1,7 metra velikim humanoidnim robotom, katerega naloga bo gašenje.

Pred Francozi je zdaj obnova slavne katedrale, predsednik Emmanuel Macron upa, da bodo dela končana v petih letih. Od torka pariški tožilci ugotavljajo, kaj je povzročilo požar, ničesar ne izključujejo, pravijo in še, da preiskujejo tudi možnost, da je v 850 let stari cerkvi zagorelo zaradi kratkega stika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije