UPORNIKI

Revolucija rumenih jopičev

Predrago gorivo razbesnelo Francoze. Med protesti so izbruhnili izgredi.
Fotografija: »Rumeni jopiči bodo zmagali,« so zapisali na pročelje Slavoloka zmage.
Odpri galerijo
»Rumeni jopiči bodo zmagali,« so zapisali na pročelje Slavoloka zmage.

PARIZ – Središče francoske prestolnice je konec tedna spominjalo na vojno območje. Med shodom tako imenovanih rumenih jopičev, na katerem so udeleženci protestirali proti visokim cenam goriva, so namreč izbruhnili izgredi, v katerih so se spopadli s policisti, zažigali smetnjake, avtomobile in razbijali okna na lokalih. Sami pravijo, da gre za začetek revolucije, ki bo večja od tiste iz leta 1968, ko se je zvrstila serija množičnih stavk ter zavzetja univerz in tovarn.

Glavno prizorišče tokratnih spopadov so bile Elizejske poljane, kjer je veliko dragih trgovin, tam so tudi predstavništva številnih držav. Protestniki so z grafiti zamazali celo pariško znamenitost Slavolok zmage: »Rumeni jopiči bodo zmagali,« so zapisali nanj. Po Elizejskih poljanah je odmevalo: »Macron, ne imej nas za idiote!«


Protestniki nasprotujejo visokim cenam goriv.
Protestniki nasprotujejo visokim cenam goriv.

Policija je aretirala najmanj 205 protestnikov. Poškodovanih je bilo 92 ljudi, od tega 14 policistov. Nekaj aretacij in poškodovanih je bilo tudi na shodih v drugih mestih. Na dogajanje v mestu luči, kot imenujejo Pariz, se je odzval francoski predsednik Emmanuel Macron. »Ti, ki so odgovorni za nasilje, ne želijo sprememb. Ne želijo si izboljšanja, želijo kaos. Izdali so cilje, za katere pravijo, da se borijo, in s katerimi manipulirajo,« je povedal in zatrdil, da bodo izgrednike identificirali in pripeljali pred roko pravice.

Poškodovani kip Marianne znotraj Slavoloka zmage
Poškodovani kip Marianne znotraj Slavoloka zmage

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije