MIGRANTI

Reševala migrante, grozi ji 20 let ječe

Italijanski organi nad nemško kapitanko. Prostovoljki so plovilo zaplenili leta 2017.
Fotografija: Pii Klemp so prepovedali pluti v italijanskih vodah. FOTOgrafiji: Sea Watch
Odpri galerijo
Pii Klemp so prepovedali pluti v italijanskih vodah. FOTOgrafiji: Sea Watch

RIM – Nemški kapitanki ladje grozi do 20 let italijanskega zapora, ker je v Sredozemlju reševala migrante. Očitajo ji, da je sodelovala s tihotapci. Pia Klemp se bo morala v kratkem zagovarjati zaradi pomoči pri ilegalnih migracijah, potem ko so ji leta 2017 zaplenili ladjo. Italijanske oblasti trdijo, da je bila dogovorjena s tihotapci, na katerih točkah naj pobere migrante. Podporniki 35-letnice iz Bonna pa jo označujejo za dobrodelnico in človekoljubnico, saj je zaslužna za rešitev na stotine življenj.

Reševanje beguncev
Reševanje beguncev
Na posnetkih policistov pod krinko naj bi se videlo, kako tihotapci spremljajo plovila, polna ljudi, preden jih preselijo na ladje za pomoč. Italija je pod vplivom skrajnega desničarja Salvinija Klempovi prepovedala, da bi plula vzdolž njihove obale, preiskava kapitanke pa poteka, vse odkar so zasegli njeno ladjo Iuventa. Klempova se noče predati in je pripravljena iti s tožbo do Evropskega sodišča za človekove pravice, če bo treba.

Njeni podporniki so pripravili peticijo, podpisalo pa jo je že več kot 80.000 ljudi. Zahtevajo, da Italija umakne vse obtožbe.


Klempovi se zdi grozno, da bo morala za svojo obrambo porabiti denar, ki bi ga lahko za reševanje ljudi. »Najhujša stvar pa se je že zgodila,« je poudarila, »reševanje na morju so kriminalizirali.« Čeprav je jezna na Salvinija in njegovo odrivanje migrantov, je prepričana, da je težava v Evropski uniji, ki je pozabila na osnovne vrednote: človekove pravice ter pravico do življenja in prošnje za azil. Dolžnost pomorščakov pa je, da rešijo vsakega, ki je v nevarnosti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije