OBILNE PADAVINE

Reka zrušila most, prebivalci v strahu

Toplo vreme in obilne padavine povzročajo kaos v BiH.
Fotografija: V BiH so razmere zelo slabe. FOTO: Avaz.ba
Odpri galerijo
V BiH so razmere zelo slabe. FOTO: Avaz.ba

ILIDŽA – Most za pešce, ki povezuje dva dela obale reke Željeznice v Ilidži se je porušil, poročajo bosanski mediji. Most je bil zgrajen pred kratkim in povezuje naselje Lužani in Pejton. Civilna zaščita ima zato polne roke dela. K sreči v trenutku zrušitve na mostu ni bilo nikogar.

Tudi drugod po BiH imajo kopico težav, tako se je udrl del ceste pri kraju Nemile. Promet je zaradi nevarnosti zrušenj mostov ustavljen tudi drugje po državi. Fotografije lahko pogledate tukaj

Gladina reke Bosne se je dvignila na 440 centimetrov, reka pa poplavlja praktično po vsej svoji dolžini. Poplavilo je več deset hiš, iz katerih je morala civilna zaščita evakuirati ljudi. Kot je povedal župan Zenice Fuad Kasumović, je najhujše v naselju Tetovo, kjer je poplavilo okoli 20 hiš. V nekaterih je voda visoka kar meter in pol, je povedal za regionalno televizijo N1.


Težave tudi na Hrvaškem in v Italiji

Neurja in močan jugo so sicer povzročali težave vzdolž celotne hrvaške obale. Več ladijskih in trajektnih povezav je bilo prekinjenih. Iz Dubrovnika so poročali, da je jugo v tamkajšnjo luko zanesel veliko smeti in plastičnih odpadkov.

Na Hrvaškem povzroča težave tudi nagla odjuga. Kot poroča portal Index, se je Sava v Zagrebu že razlila iz struge. Gladina je narasla kar za pet metrov, bojijo pa se še dodatnega vodnega vala, ki bo prišel iz Slovenije. Poplav se bojijo tudi na območju Karlovca in v Gorskem kotarju.

Močan dež je težave povzročal tudi v osrednjem in južnem delu Italije. V deželi Emilija-Romanja so reke prestopale bregove in poplavljale. V Benetkah se je morje dvignilo za več kot meter.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije