HRVAŠKA

Rdeči alarm zaradi burje, oviran promet

Številne ceste so zaprte.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

ZAGREB – Na Hrvaškem so zaradi snega, poledice in vetra za tovornjake s prikolicami in vlačilce s polprikolicami zaprti številni odseki avtocest med celino in obalo. Hrvaški hidrometeorološki zavod pa je za obalno območje ob Velebitu razglasil rdeči alarm zaradi burje.

Avtocesta Reka–Zagreb je zaprta za tovorna vozila na odsekih v Gorskem Kotarju, medtem ko je na avtocesti Zagreb–Split promet za tovornjake prepovedan pri odcepu Sveti Rok, je na svoji spletni strani sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Obvoz je po državnih cestah.

Zaradi vetra so samo za osebna vozila odprte avtoceste Reka–Zagreb med odcepoma Kikovica –Delnice in avtocesta Zagreb–Split med odcepoma Sveti Rok–Posedarje. Podobno velja tudi na nekaterih delih jadranske magistrale pri Karlobagu in na državnih cestah v zaledju Zadra.

Burja s sunki do 120 km/h

Sneg ovira promet ponekod v Slavoniji, Liki, Gorskem kotarju in osrednjem delu države. Tam je na cestah obvezna zimska oprema. Hak opozarja tudi na poledenela cestišča, še posebej na mostovih in nadvozih.

Državni hidrometeorološki zavod je zaradi močne burje, ki naj bi danes pihala s sunki do 120 kilometrov na uro, razglasil rdeči alarm za območje Kvarnerja in severne Dalmacije. Kot so pojasnili, je vreme zelo nevarno in lahko ogroža življenje ljudi, posebej pomorščakov, lahko pa povzroči tudi škodo na obalni infrastrukturi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije