Razvili sprej proti virusom

Razkužilo do 90 dni varuje površine. Uniči bakterije, viruse in spore.
Fotografija: Prav bo prišlo na površinah, ki se jih dotika več ljudi, na primer v avtobusih. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prav bo prišlo na površinah, ki se jih dotika več ljudi, na primer v avtobusih. FOTO: Guliver/Getty Images

Raziskovalci s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili protivirusno dezinfekcijsko sredstvo, imenovano MAP-1, ki površine kar 90 dni varuje pred koronavirusi. Razvijali so ga dolgih deset let, uporaba pa je zlasti smiselna na površinah, ki se jih pogosto dotika več ljudi, denimo v avtobusih pa dvigalih, zaradi česar so lahko prenašalec bolezni, pojasnjuje profesor Joseph Kwan, eden od raziskovalcev. Lahko se ga uporablja na različnih površinah, na primer na kovini, betonu, lesu, steklu, plastiki in tudi blagu.

Sestavlja ga na milijone nanokapsul, ki vsebujejo dezinfekcijska sredstva, ta pa učinkovito ubijajo bakterije, viruse in spore tudi po tem, ko se sredstvo posuši, pravi Kwan in še, da v nasprotju z običajnimi razkužili, kot so na primer alkoholna, učinkovitost tega povečujejo za toploto občutljivi polimeri, ki sproščajo dezinfekcijsko sredstvo ob človekovem dotiku. Zato je veliko bolj učinkovito in uniči tudi do 99,99 odstotka virusov in bakterij, kot so virusi ošpic, mumpsa, rdečk in ptičje gripe.


Ni toksično, torej je varno za kožo in niti za okolje ni škodljivo. Po opravljenih kliničnih testih v hongkonški bolnišnici in domovih za ostarele so MAP-1 februarja odobrili za splošno rabo. Prihodnji mesec ga bo mogoče kupiti v hongkonških trgovinah, s pomočjo dobrodelnih organizacij pa so z njim že poškropili domove več kot tisoč družin z nižjimi dohodki. »Občutek imam, da smo tako še okrepili našo zaščito pred virusom,« je povedala Law Ha-yu, mati dveh otrok, ki živi v enem takih stanovanj. Raziskovalci pravijo, da sredstvo uporabljajo nakupovalni centri, šole in športni objekti v Hongkongu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije