UJETI V JAMI

Razkrito, kaj so jedli tajski dečki, da so preživeli

Preden so jih našli reševalci, so bili brez hrane devet dni. Malo kisika so porabljali tudi zaradi meditacije.
Fotografija: Nogometna ekipa ujeta v tajski jami. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Nogometna ekipa ujeta v tajski jami. FOTO: Twitter

BANGKOK – Zdaj ko so tajski dečki in njihov trener na varnem, so na dan prišle številne podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo v jami in kako je skupinica sploh preživela v podzemlju.

V jami so prebili kar 17 dni, preden so jih reševalci našli, pa so kar devet dni preživeli brez hrane in v temi, brez stika s površjem. Voda, ki je kapljala s sten, prigrizki za rojstnodnevno zabavo in meditacija so jih ohranili žive, piše BBC.
 

Prigrizki za rojstni dan


Tisti dan, 23. junija, je namreč Peerapat Sompiangjai, z vzdevkom Night, praznoval 17. rojstni dan. Priboljške, ki so jim na koncu rešili življenje, so nakupili ostali fantje in jih prinesli na praznovanje.



Njihov trener Ekapol Chantawong se je menda hrani odpovedoval in je bil zato tudi v najslabšem zdravstvenem stanju, ko so jih reševalci 2. julija našli. Odtlej so jim v jamo dostavljali lahko prebavljivo hrano z visoko energijsko vrednostjo, polno vitaminov in mineralov, vsi so bili tudi pod nadzorom zdravnikov. 

Dejansko so bili fantje v dokaj dobrem stanju, povprečno so v tem času izgubili le po dva kilograma. 

Reševanje tajskih dečkov. FOTO: Reuters
Reševanje tajskih dečkov. FOTO: Reuters

 

Skopali so rov in se greli


Fantje so imeli srečo, da je temperatura v jami precej visoka. A kot so sporočile tajske oblasti, so si fantje sami s kamenjem preventivno skopali pet metrov dolg tunel, v katerem so se lahko greli. 

Zrak v podzemlju niti ni bil največja težava, saj je dihanje jam nekaj naravnega. »Zrak lahko pride ven in noter tudi tam, kjer ljudje ne morejo,« je povedal vodja reševanja Anmar Mirza. V dnevih ujetništva se je vsebnost kisika v jami zmanjšala na 15 odstotkov, običajna je 21 odstotkov, zato jim je nesrečni reševalec Saman Gunan prinesel kisikove jeklenke. Na poti ven pa mu je, kako tragično, zmanjkalo kisika, zato je izgubil življenje.

Reševanje tajskih dečkov. FOTO: Reuters
Reševanje tajskih dečkov. FOTO: Reuters

 

Soočanje s travmo


Reševalci so bili zaskrbljeni tudi, kakšno je psihično zdravje fantov. Soočiti so se morali s težko preizkušnjo, ko v popolni temi niso vedeli, ali bodo še kdaj ugledali luč sveta. A težke trenutke so premagovali z meditacijo, njihov trener je namreč nekdanji budistični menih. S posebnimi tehnikami je poskrbel, da so bili fantje pomirjeni in da so tudi porabljali minimalno količino kisika.
Ko so se reševalci prebili do njih, so jim prinesli pisma družin, nazaj pa odnesli njihova sporočila svojcem, da so lahko znova komunicirali s svetom.

Kot je znano, se je trener v pismu opravičil vsem staršem, da je fante odpeljal v jamo, in obljubil, da bo kar najbolje skrbel zanje. Odpisali so mu, da ga ne krivijo za nesrečo in naj se vrne zdrav in živ. ​

​​Strokovnjaki opozarjajo, da je pred fanti zdaj nova težka preizkušnja: kako se vrniti v normalno življenje.

Nogometna ekipa ujeta v tajski jami. FOTO: Twitter
Nogometna ekipa ujeta v tajski jami. FOTO: Twitter


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije