SIRIJA

Putin: IS je zajel 700 talcev in jih ubija

»Vsi so tiho, kot da se ne bi nič zgodilo,« pravi ruski predsednik.
Fotografija: Vladimir Putin se je obregnil ob ameriške sile v Siriji in jih obtožil neuspeha v boju s teroristi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin se je obregnil ob ameriške sile v Siriji in jih obtožil neuspeha v boju s teroristi. FOTO: Reuters

MOSKVA – V Siriji, ki je pod nadzorom ZDA, je Islamska država (IS) zajela 700 talcev, med njimi ameriške in evropske državljane, trdi ruski predsednik Vladimir Putin. Islamski skrajneži vsak dan ubijejo deset talcev, dodaja Putin, ki je bil ob tem kritičen do ameriških sil zaradi njihove katastrofalne nesposobnosti, kot je dejal.

IS je postavil pogoje in določene zahteve ter zagrozil, da bo ubil po deset talcev na dan, je zatrdil Putin in dodal, da so že začeli uresničevati svoje grožnje. »To je grozno, katastrofa,« je dejal in dodal, da so ameriške sile, ki trdijo, da nadzirajo območje okoli zahodnega brega reke Evfrat in se na tleh zanašajo na kurdske oborožene sile, o zavzetju talcev sumljivo tiho. »Nekateri ameriški in evropski državljani so med talci, a vsi molčijo, kot da se ne bi nič zgodilo,« se čudi ruski predsednik, ki je ob tem ameriškim silam očital, da niso dosegle svojega cilja in se neuspešno borijo proti teroristom v delu Sirije, ki ga nadzirajo.

Moskva in Washington se ne strinjata glede tega, kako iz Sirije pregnati Islamsko državo in jo poraziti. Rusija podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ZDA pa z njim nočejo sodelovati v boju proti IS, saj ga krivijo za izbruh državljanske vojne v Siriji leta 2011. IS se je prav med to državljansko vojno razširil po Siriji in sosednjem Iraku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije