LED IZGINJA

Psi izgubili led pod tacami

Meteorolog objavil skrb vzbujajočo fotografijo z Grenladije. Že junija staljenega 40 odstotkov ledu.
Fotografija: Namesto ledu jih je pričakala luža. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Namesto ledu jih je pričakala luža. FOTO: Twitter

KØBENHAVN – Danski meteorolog Steffen Olsen je na severozahodu Grenlandije pregledoval merilne naprave, a med rutinskim opravilom naletel na veliko težavo. Namesto poledenele poti ga je namreč pričakala velikanska luža.

Posnetek, kako se njegovi psi trudijo prebiti skozi do gležnjev globoko vodo, je obkrožila svet. To je še en dokaz o segrevanju ozračja. Olsen je opozoril, da so zaradi tega močno prizadeti domačini, ki so odvisni od poledenelega površja, saj jim omogoča transport, lov in ribolov.

Posnetek je nastal 13. junija opoldne po lokalnem času na približno 1,2 metra debeli ledeni plošči. Led na Grenlandiji se tali med junijem in avgustom, najmanj ga je julija. No, letos se je Grenlandija segrela še posebno hitro, saj je že junija izgubila kar 40 odstotkov ledene površine.


Vse kaže, da bomo letos znova priča rekordnemu taljenju na tem največjem otoku na svetu. Prej ko se tali, več se ga stali, to pa prispeva k dvigovanju gladine morja, kar bo prizadelo na milijone in milijone ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije