Proti Zemlji drvi pet potencialno nevarnih asteroidov

Vsak objekt, ki je širši od 150 metrov in se modremu planetu približa na manj kot 7,5 milijona kilometrov, šteje za morebiti nevarnega.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Nasa, JPL
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Nasa, JPL

Potencialno nevaren asteroid, ki je velik kot nogometni stadion, bo ta vikend obšel Zemljo. Gre za enega od petih asteroidov, ki se nam bo približal v teh dneh.

Ameriška vesoljska agencija Nasa spremlja gibanje asteroidov v vesolju, še posebej so zanimivi tisti, ki se našemu planetu približajo na manj kot 7,5 milijona kilometrov. Tako vsak objekt, ki je širši od 150 metrov in se modremu planetu približa znotraj te razdalje (mimogrede, to je dvajsetkratnik razdalje do Lune), šteje za morebiti nevarnega. Na srečo peterici asteroidov lahko pomahamo, saj so le v preletu.

​Sobota je dan D

​Največji od petih asteroidov je imenovan 2002 NN4, njegov premer pa znaša kakšnih 320 metrov. V soboto se nam bo približal na 5,09 milijona kilometra. Gre za relativno majhen asteroid, je pa največji med tistimi, ki se bodo v naši bližini znašli v prihodnjih dneh.

Za pot okoli Sonca potrebuje 300 dni, okoli svoje osi pa se zasuče vsakih 14 dni. Pričakujejo, da bo mimo Zemlje v soboto drvel s hitrostjo 11,146 kilometra na sekundo. Naslednje snidenje bo predvidoma 7. junija 2029.

Še bolj blizu nam bodo

Poleg omenjenega se nam bodo približali štirje asteroidi, veliki od 16 do 34 metrov. Najbližji bo od Zemlje oddaljen 2,94 milijona kilometrov.

Največji asteroid, ki se nam je precej približal, je 3122 Florence. Njegov premer naj bi meril od štiri do devet kilometrov. Obšel nas je 1. septembra 2017, naslednjič pa ga na nebu pričakujemo 2. septembra 2057.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije