KOALICIJA

Projektni šestorček nadaljuje pogovore

Razpravljali bodo o poteku koalicijskih pogajanj in partnerskem sporazumu.
Fotografija: Šesterica strank nadaljuje pogovore. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Šesterica strank nadaljuje pogovore. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus in Levica bodo danes predvidoma na ravni delovne skupine nadaljevale usklajevanja o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca. V SMC, SD, po nekaterih napovedih tudi v LMŠ, pa bodo razpravljali o poteku koalicijskih pogajanj in predlogu partnerskega sporazuma.

Predsednik LMŠ Šarec je v ponedeljek napovedal, da bodo v sredo skupaj s SD, SMC, SAB in Desusom vložili njegovo kandidaturo za mandatarja, skupaj s kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ. Pričakujejo tudi podporo Levice, pri čemer bodo sodelovanje z Levico opredelili v okviru sporazuma o partnerstvu, katerega sestavni del bo protokol o sodelovanju.

Kot je v ponedeljek pojasnil koordinator Levice Luka Mesec, so koalicijski partnerji njihov prvotni predlog protokola zavrnili in napisali novega. O njem je v ponedeljek zvečer razpravljal izvršni odbor stranke, danes pa naj bi se v delovni skupini, ki jo sestavljajo predstavniki šestih strank, nadaljevala usklajevanja njegove vsebine.

Popoldne se bo sestalo tudi predsedstvo SD, na katerem bodo, kot je za STA pojasnil predsednik stranke Dejan Židan, članom predstavili dogovorjeni partnerski sporazum, pa tudi predlog protokola o sodelovanju petih strank z Levico. »Želim, da stranka to podpre v tej fazi in se odloči, da je to primerno gradivo za obravnavo na zborih članov, ki jih moramo izpeljati predvidoma v naslednjem tednu ali dveh.«

O poteku koalicijskih pogajanj bo razpravljal tudi svet stranke SMC, najverjetneje pa tudi izvršni odbor LMŠ, čeprav v ponedeljek zvečer tega v stranki še niso mogli potrditi. V nadaljevanju tedna naj bi zasedali tudi organi drugih strank.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije