JADRAN

Prihaja vročinski val?

Na severnem Jadranu nestanovitno, na južnem bolj stabilno. V Dubrovniku sončno in temperature do 30 stopinj Celzija.
Fotografija: Sonce bo segrelo ozračje na 30°C, a vročinskega udara vsaj 10 dni še ne bo. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Sonce bo segrelo ozračje na 30°C, a vročinskega udara vsaj 10 dni še ne bo. FOTO: Boris Šuligoj

PULJ – Junij je bil muhast, od 22. do 28. tudi mrzel, saj je temperatura čez noč padla s 30 °C na 15. Niti nismo doživeli vročinskega vala, ki smo jih močno občutili v nekaj poletjih v minulih desetih letih. Kljub temu klimatologinja Tanja Cegnar z agencije za okolje pravi, da je bil junij nadpovprečno topel.

Morje v Piranu se je že v prvi polovici meseca segrelo na 25 °C, a Cegnarjeva poudarja: »Temperatura morja je še daleč od rekordnih vrednosti, izmerjenih v minulih letih, ko se je morje na srednjem in južnem Jadranu denimo leta 2015 ogrelo tudi na 29 stopinj.« Od srede do konca tedna bodo na severnem Jadranu pihali v glavnem šibki lokalni vetrovi, razen ob morebitnih nevihtah. V odsotnosti vremenskih front bo vreme namreč krojila še vedno dokaj nestabilna zračna gmota, ki omogoča popoldanski nastanek ploh in neviht predvsem nad kopnim.

»Stabilnejše vremenske razmere bodo na južnem in srednjem Jadranu, čeprav tudi tam ne moremo izključiti popoldanskega nastanka ploh in neviht predvsem nad kopnim,« pojasnjuje Cegnarjeva in dodaja, da bo temperatura zraka od srede do konca tedna na Jadranu poletno visoka, v Dubrovniku za naslednje dni napovedujejo 30 °C, tudi kakšno stopinjo čez, a hude vročine do konca tega tedna ne pričakujejo.

A Cegnarjeva opozarja, da bo UV-indeks zelo visok, od 9 na severnem Jadranu do 10 na južnem Jadranu. »Kar pomeni, da se moramo sredi dneva in zgodaj popoldne zaščititi pred sončnimi žarki.«

Kot rečeno bodo v naslednjih dneh na območju severnega Jadrana vremenske razmere bolj spremenljive.

Če kampiramo pri Poreču ali Rovinju, bi bilo pametno, da že v sredo pred odhodom na plažo ali na izlet v notranjost Istre pospravimo oblačila in brisače z napetih vrvi v šotor, saj lahko pričakujemo nenadno nevihto, ki se bo pritihotapila z morja.

»Vreme v Pulju bo zelo podobno kot v našem Portorožu, temperatura v Istri se bo dvignila na 30 °C, a izrazitega vročinskega vala še vsaj deset dni ne pričakujemo,« sklene Cegnarjeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije