GROZLJIVO

Pretresljivi zadnji trenutki: dušili so ga sedem minut

Truplo so domnevno raztopili v kislini in ostanke odvrgli v kanalizacijo.
Fotografija: Hašodži, oster kritik savdskih oblasti, je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA. Na konzulat se je odpravil, ker je potreboval papirje za poroko. FOTO: AP
Odpri galerijo
Hašodži, oster kritik savdskih oblasti, je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA. Na konzulat se je odpravil, ker je potreboval papirje za poroko. FOTO: AP

ANKARA – Turčija je s Savdsko Arabijo in drugimi državami delila zvočne posnetke, povezane z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil 2. oktobra umorjen na savdskem konzulatu v Carigradu. Riad je po mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne pozneje, ko je tudi aretiral 18 osumljencev.

Novinar turškega dnevnika Daily Sabah Nazif Kerman je razkril, da so Hašodžija zadušili s plastično vrečko, ki so mu jo dali čez glavo. Kerman je za Al Jazeero povedal, da so bile, sodeč po zvočnem posnetku, Hašodžijeve zadnje besede: »Dušim se ... Dajte vrečko z moje glave, klavstrofobičen sem.« Umor je po besedah Kermana trajal sedem minut, ekipa morilcev pa je pred pod prekrila s plastičnimi vrečkami, nato pa so truplo novinarja razkosali. To naj bi trajalo približno 15 minut, ekipo pa je vodil Salah al Tubaigy, forenzik v savdskih oboroženih silah.

Preiskovalci posmrtnih ostankov Hašodžijevega trupla več kot mesec dni po njegovem umoru še niso našli. O tem, kaj se je zgodilo z njim, obstaja več različic, turške oblasti pa v najnovejši trdijo, da so ga Savdijci razgradili v kislini. Vir je za Al Jazeero povedal, da so v rezidenci generalnega konzula Savdske Arabije v Carigradu našli sledi kisline in drugih kemikalij. Ostanke Hašodžija, potem ko so truplo raztopili v kislini, so menda vrgli v kanalizacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije