Prelomna sodba: Telefoni povzročajo možganske tumorje

Obstaja povezava med rednim in dolgotrajnim telefoniranjem ter rastjo tumorjev, je razsodilo italijansko višje sodišče. To je prva taka sodba na svetu.
Fotografija: FOTO: Halfpoint, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Halfpoint, Getty Images, Istockphoto

Višje sodišče v Torinu je kljub številnim nasprotnim mnenjem znanstvenikov razsodilo, da daljša uporaba mobilnih telefonov lahko povzroči možganski tumor.

Višje sodišče je potrdilo sodbo nižjega sodišča iz leta 2017 v primeru moškega z benignim možganskim tumorjem, ki je tožil svojega delodajalca, da je kriv za nastanek tumorja v njegovi glavi, ker je moral v službi vsak dan več ur uporabljati mobilni telefon.

Odločitev sodišča je bila sprejeta na podlagi študij dveh zdravnikov, ki sta pokazali povečano tveganje za možganske tumorje pri ljudeh, ki po mobilnih telefonih govorijo več kot 30 minut na dan, in to več kot 10 let.

Telefon uporabljal do pet ur dnevno

Sodišče je razsodilo, da obstaja povezava med pogosto in redno uporabo mobilnika Roberta Romea, ki je delal za Telecom Italia, ter njegovim zdravstvenim stanjem. Romeo je mobilni telefon uporabljal od štiri do pet ur na dan. »Obstajajo močni elementi, ki potrjujejo vzročno-posledično zvezo med izpostavljenostjo osebe elektromagnetnemu sevanju mobilnikov in boleznijo te osebe,« so sodniki zapisali v obrazložitvi svoje odločitve.

Čeprav bi se lahko toženi delodajalec pritožil na vrhovno sodišče, so naročili svoji zavarovalnici, naj se z Romeom pogodi. Odločitev nižjega sodišča v Piemontu iz leta 2017 pa je prva sodba na svetu, v kateri so sodniki zaključili, da obstaja povezava med mobilnimi telefoni in tumorji.

Znanstveniki kritični

Sodba je izzvala kar nekaj kritičnih odzivov znanstvenikov, ki opozarjajo, da povezave med dolgotrajno uporabo mobilnikov in povečanim tveganjem za nastanek tumorjev nikoli ni znanstveno potrdila nobena od najpomembnejših znanstvenih institucij. Enako meni tudi italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza, ki je povedal, da sicer spoštuje odločitev sodišča, da pa se mora strinjati s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki brez znanstvenih dokazov za to ne more zagovarjati povezave med mobilnimi telefoni in tumorji.

Za mnenje smo povprašali tudi slovenske strokovnjake. Na njihove odgovore še čakamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije