Predsednik Kosova obtožen umorov, mučenja in pregonov

Thaçija bremenijo zločinov med osamosvajanjem Kosova.
Fotografija: Thaçi je predsednik Kosova od aprila 2016, pred tem je bil prvi predsednik te najmlajše države na svetu in njen zunanji minister. FOTO: Laura Hasani, Reuters
Odpri galerijo
Thaçi je predsednik Kosova od aprila 2016, pred tem je bil prvi predsednik te najmlajše države na svetu in njen zunanji minister. FOTO: Laura Hasani, Reuters

Tožilstvo sodišča, ki preiskuje zločine nad Srbi na Kosovu, je v Haagu vložilo obtožnico proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaçiju. Predsednika in še devet nekdanjih borcev za samostojnost Kosova, med njimi je politik Kadri Veseli, tožilstvo med drugim bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja. Thaçi vse obtožbe ostro zanika.

Tožilstvo trdi, da so Thaçi in drugi odgovorni za skoraj 100 umorov, obtožnica jih bremeni tudi številnih mučenj, pregonov in prisilnih izginotij. Kot so pojasnili, je obtožnica v 10 točkah rezultat dolgotrajne preiskave, zato menijo, da lahko vse obtožbe dokažejo brez utemeljenega dvoma.

Thaçi je bil eden od vojaških poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se je v času konflikta v letih 1998 in1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Med konfliktom je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, za 1641 ljudi še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njimi. Konflikt se je končal z napadi letal zveze Nato na Srbijo.

Omenjeno posebno sodišče s sedežem v Haagu je začelo delovati poleti 2018 in se ukvarja z vojnimi zločini, ki so jih med letoma 1998 in 2000 domnevno storili pripadniki OVK. Sodišče je med drugim na zaslišanje poklicalo Ramusha Haradinaja, ki je zatem odstopil kot premier Kosova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije