STEPHEN HAWKING

Pred smrtjo napisal preroško sporočilo: Izvolitev Trumpa in brexit sta ...

Pokojni Hawking je bil prepričan, da se strokovnjakov ne spoštuje dovolj.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Pred smrtjo je angleški fizik Stephen Hawking napisal sporočilo svetu, ki je bilo objavljeno ob predstavitvi nove knjige Brief Answers to the Big Questions (Kratki odgovori na velika vprašanja, op. p.). Hawking je zapisal, da sta izobraževanje in znanost v večji nevarnosti kot kadar koli prej in da se strokovnjakov ne spoštuje. 

V svojem sporočilu med drugim navaja, da sta bili izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA in t. i. brexit del svetovnega upora proti strokovnjakom, kamor vključuje tudi znanstvenike. Po njegovih besedah znanost še ni rešila glavnih problemov sveta, ki zajemajo podnebne spremembe, prenatrpanost, izumrtje vrst, uničevanje gozdov ... »V nevarnosti smo, da postanemo kulturno izolirani in oddaljeni od mest, kjer poteka napredek,« se glasi del zapisa. 

»Kaj čaka tiste, ki so zdaj mladi? Rečem lahko, da je njihova prihodnost odvisna od znanosti in tehnologije bolj kot v kateri koli prejšnji generaciji. Glejte v zvezde, ne v noge. Dajte svoji domišljiji voljo. Oblikujte prihodnost,«  je na koncu zapisa mladim položil na dušo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije