PROTIKORONSKI UKREPI

Potujete na Hrvaško? Takšna so njihova pravila

Tudi tam boste morali upoštevati nova pravila igre.
Fotografija: Pag. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Pag. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Hrvaška nadaljuje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela zaradi epidemije novega koronavirusa. Odprli so vrtce, šole za nižje razrede, gostinske lokale, nakupovalna središča in javni promet med županijami, pa  tudi meje za tujce. 

Pri prehodu čez mejo moramo upoštevati splošna pravila, ki veljajo že vse od začetka razglasitve pandemije. Izogibajmo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 metra. Redno in temeljito si umivajmo roke z milom in vodo. Če voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.

Trgovine, lokali in javne površine

Tudi v trgovinah in gostinskih lokalih veljajo pravila socialnega distanciranja, uporaba zaščitnih mask pa ni obvezna. Vsi zaposleni morajo maske nositi in si pred odhodom na delovno mesto izmeriti telesno temperaturo. Omejitev števila kupcev v trgovinah je določena glede na površino. Na 100 kvadratnih metrih je lahko do 15 kupcev.
 

Preberite tudi:
Slovenci že množično na Hrvaško: preverite, kako se morate tam obnašati
Hrvaška meja že odprta za vse slovenske dopustnike?



Obisk gostinskega lokala bo približno tak kot v Sloveniji. Uporaba zaščitne maske ni obvezna, treba je upoštevati socialno distanco in upoštevati higienske standarde. Gostinski delavci morajo obvezno nositi zaščitno masko.

Hoteli, kampi in plaže

Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa. Strokovnjaki med drugim predlagajo vzdrževanje razdalje 1,5 metra, spodbujanje spletnih storitev in razkuževanje predmetov v hotelskih sobah.
 

Preberite tudi: 

Izkušnja Slovenca, ki je po sprostitvi ukrepov odšel na otok Krk

Na plaži bo tako veljala 1,5-metrska razdalja med ležalniki oz. brisačami, na manjši razdalji bodo smeli biti le člani istega gospodinjstva.

Če želijo tuji državljani prečkati mejo s Hrvaško, morajo izpolnjevati enega izmed teh pogojev:

– imeti morajo dokumentacijo, s katero dokazujejo lastništvo nepremičnine ali plovila na Hrvaškem;
– prihajajo na pogreb;
– imajo dokument, s katerim dokazujejo poziv gospodarskega subjekta na Hrvaškem, interes gospodarskega subjekta za njihov prihod ali vabilo na poslovni sestanek.

Prav zadnjo točko pa so hrvaški mediji že tolmačili kot dejstvo, da je možen prehod za vse turiste, tudi tiste, ki nimajo nepremičnin ali plovila, saj naj bi bilo to v interesu gospodarskih subjektov (kampi, hoteli, apartmaji ...).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije