ŽALOSTNO

Strlo vam bo srce: starka na robu joka v hudih mukah (VIDEO)

Največji ujetniki novega koronavirusa so starejši, ki so zaprti v domovih za ostarele.
Fotografija: Ostali so ji le še lepi spomini na svojo družino. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Ostali so ji le še lepi spomini na svojo družino. FOTO: Twitter

Izredne razmere zaradi covida 19 so na rob potisnile že tako iz družbe izobčeno starejšo generacijo. V Sloveniji so se v domovih za starejše trudili, da bi tamkajšnji zaposleni vsaj deloma skušali nadomestiti bližino domačih, ki zaradi epidemije niso smeli obiskovati svojih svojcev, a stiske starejših so mnogokrat prehude.

Tako se je pred dnevi na facebooku pojavil posnetek iz Velike Britanije, na katerem vsa skrušena starejša oskrbovanka doma želi objeti svojega družinskega člana, a ji to preprečuje pleksisteklo. To so storili z namenom, da bi preprečili širjenje okužb v domovih za starejše, a zdi se, da ženski v tistem trenutku to ni pomenilo nič. Ona se je samo želela dotakniti svojega sina (ali vnuka) in se stisniti v njegov objem.



Mnogi pravijo, da je treba najti ravnotežje med t. i. zaščitnimi ukrepi in zaščito starejših, saj si takšne družbene izolacije nihče ne zasluži. Medtem ko nekateri poudarjajo, da gre za čustveno mučenje odraslih, pa drugi pravijo, da so takšne razmere res žalostne, a da bo to žensko in druge oskrbovance v domu morda ravno izolacija rešila.

Podobnih žalostnih zgodb je sicer na pretek. Zaradi karanten in prepovedi obiskov v bolnišnicah so se mnogi od življenja poslovili sami in osamljeni – brez slovesa od svojih bližnjih.

V Veliki Britaniji imajo zadnje čase bistveno več okužb kot spomladi. Od začetka tedna so v uveljavi ponovno strožji ukrepi: prepoved druženja med različnimi gospodinjstvi (tudi v parku), prepoved zapuščanja svojega kraja oz.. soseske, delo od doma, predčasno zapiranje restavracij, omejevanje nakupov v trgovinah. Ukrepi, ki jih mnogi opisujejo kot prestroge, naj bi bili v veljavi pol leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije