Poletje na Hrvaškem: tako še nismo dopustovali

Turizem pri naših južnih sosedih pod geslom Od hiše do destinacije?
Fotografija: Hrvaška želi vsaj delno rešiti svojo turistično sezono. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Hrvaška želi vsaj delno rešiti svojo turistično sezono. FOTO: Guliver/Getty Images

Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta v Zagrebu ugotovila, da je treba najti načine vsaj za obiske slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, kjer je približno 110.000 zasebnih nepremičnin v lasti slovenskih državljanov. Počivalšek je izrazil optimizem, da bi vsaj do poznega poletja vzpostavili čezmejni turistični promet s Hrvaško.
 
Preberite tudi:
Hrvati spet ljubijo slovenske turiste

Počivalšek se zavzema za opredelitev 'koronastandardov' za turistične storitve in za določitev protokola za prehod meje med Slovenijo in Hrvaško. Počivalšek je zavrnil strah pred diskriminacijo v turizmu na podlagi potnega lista, a je obenem izpostavil, da bo pri odpiranju turizma pomembno, kako dobro določena država obvladuje epidemiološko krizo.
 
​Preberite tudi:
Slovenci, to boste lahko znova počeli

Hrvaška bo 11. maja odprla restavracije, terase, kavarne, nato se bodo zanesljivo odprli manjši hoteli v Istri in Dalmaciji, saj imajo svoje restavracije, je v ponedeljek za TV Slovenija povedal Cappelli. Odpiranje hrvaških meja bo odvisno od mnenja epidemiologov. Ves maj bodo iskali najboljše možnosti (ali na ravni EU z enim dokumentom za vse države ali dvostransko s posameznimi državami), hkrati pa pričakujejo mnenje stroke, kakšna oblika testiranja pred vstopom v državo bi bila najprimernejša.

Dopusti letos ne bodo niti približno taki kot v preteklosti. FOTO: Oste Bakal
Dopusti letos ne bodo niti približno taki kot v preteklosti. FOTO: Oste Bakal
Če dogovora o skupnem protokolu za turistična potovanja ne bo, bi Hrvaška lahko sklenila dvostranske dogovore o prihodu turistov iz držav, ki imajo ugodno epidemiološko sliko, kot so Nemčija, Avstrija, Češka, Madžarska in Slovenija, piše Jutarnji list. Lahko bi vzpostavili koridorje, če bi se situacija do junija umirila, pa tudi ti ne bi bili potrebni.

Koridor od doma do letovišča

Če bi se vzpostavili koridorji, bi šli turisti neposredno od svojega doma do želenega letovišča brez obiskov kakšnih drugih krajev. Tako bi potekal prevoz turistov po cestah, železnicah, morskih poteh in z letalskimi linijami. Turist iz Celovca bi denimo do Opatije prišel neposredno, odredili bi mu posebna mesta, kjer bi se lahko med potjo ustavil, a z navodili, da ne sme obiskati npr. Plitviških jezer.

Predvideni protokoli za turiste dajo slutiti, da bi dopustovanje spominjalo na kakšen futurističen film. V hotelih bi morala biti omogočena digitalna prijava gostov ob prihodu. Gost bi ob rezervaciji dobil številko hotelske sobe, ki bi jo ob prihodu v hotel odprl z mobilnim telefonom. V hotelih, apartmajih ali kakšnem drugem namestitvenem objektu turist ne sme priti v stik z recepcijo. apartmaji bi lahko imeli šifrirane nabiralnike, v katerih bi gostom pustili ključe, turisti v hotelskih sobah pa bi se sami odločili, ali želijo, da jim čistilke vsak dan počistijo sobo ali manj pogosto. S takim protokolom želijo zagotoviti, da bi gosti točno vedeli, kako se obnašati in bi se počutili varne, je povedal Cappelli.

Nadzor in dezinfekcija

Hrvaška gospodarska zbornica je vladi predlagala, da bi bile hotelske restavracije odprte izključno za goste hotela z manjšim številom miz za zagotavljanje primerne oddaljenosti, med mizami bi bilo najmanj dva metra presledka, nadziralo bi se število prisotnih v objektu in omejilo število oseb za eno mizo. Natakarji bi nosili maske in rokavice, za vsakim gostom bi po njegovem obroku razkužili mizo in stol ter pribor. Redno bi morali dezinficirati prostore in merili temperaturo zaposlenim. Kot možnost so omenili tudi prehranjevanje turistov v sobah.

Pri tistih gostih, ki bi prišli na Hrvaško s svojimi jahtami, predlagajo hitre teste. Goste, ki bi prišli s čarterskimi poleti ali bi bili nameščeni pri zasebnikih, bi bil vstop v državo mogoč s potrdilom, da so nameščeni pri zasebnikih, še piše Jutarnji list.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije