Poleg koronavirusa še ptičja gripa

Kitajska v primežu bolezni, žrtev vsak dan več. Na udaru tudi perjad, na pohodu je ptičja gripa.
Fotografija: Ptičja gripa je udarila po perjadi na Kitajskem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ptičja gripa je udarila po perjadi na Kitajskem. FOTO: Reuters

Strahovi so se uresničili: od januarja, ko so virus ptičje gripe potrdili pri štirih labodih, se je razmahnila ptičja gripa, ki je vzela 1840 živali na farmi perjadi v pokrajini Sečuan, številne so evtanazirali. Zanje je bil usoden sev H5N6, medtem ko je nekaj dni prej kar 4500 kokoši vzel sev virusa ptičje gripe H5N1 v provinci Hunan.
Ptičja gripa je udarila po perjadi na Kitajskem. FOTO: Reuters
Ptičja gripa je udarila po perjadi na Kitajskem. FOTO: Reuters

Okužba se občasno pojavi tudi pri človeku, zato kitajske oblasti trepetajo pred valom nove bolezni, ko z veliko težavami in vse manj razpoložljivega zdravstvenega osebja poskušajo zajeziti novi koronavirus, Covid-19, ki razsaja po državi in grozi celemu svetu. Potem ko je umrlo več kot tisoč ljudi, okuženih pa je po zadnjih podatkih več kot 43.000, so kitajske oblasti s položajev odstavile več vodilnih uradnikov, tudi dvojico vodilnih zdravstvenih uradnikov v provinci Hubej, pritisk javnosti zaradi neustreznega ukrepanja pristojnih ob pojavu bolezni je namreč čedalje večji, olja na ogenj pa je nedvomno prilil podatek, da so oblasti zatrle prizadevanja zdravnika ​Lija Venlianga, ki je že pred časom opozarjal na novi virus (zaradi katerega je pozneje tudi sam umrl).

Dogodek zdaj preiskuje agencija za boj proti korupciji, ki se bo osredotočila tudi na druge obtožene pristojne; skupno so odstavili menda več sto ljudi, tudi partijskega vodjo zdravstvene komisije v provinci Zhanga Gina in direktorico te komisije Liu Jingdzi pa namestnika vodje lokalnega Rdečega križa Zhanga China. Na Kitajsko, kjer se že spopadajo tudi s hudimi gospodarskimi posledicami izbruha novega koronavirusa, ki so ga potrdili že v 28 državah, je prispela tudi ekipa strokovnjakov WHO, ki bo pomagala kitajskim oblastem pri spopadanju z izbruhom, tega je namreč organizacija označila za resno grožnjo svetu.


Sum na okužbo z novim koronavirusom obravnavajo tudi na Hrvaškem, v splitski bolnišnici namreč v izolaciji leži oseba z značilnimi simptomi; odvzeli so ji brise žrela in krvne vzorce, če bodo okužbo potrdili, bodo obolelega premestili v zagrebško bolnišnico dr. Frana Mihaljevića, kjer je mogoča popolna izolacija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije