TELESNA AKTIVNOST

Pohvala Sloveniji: imamo najaktivnejše otroke na svetu

Objavljeno 08. december 2018 18.00 | Posodobljeno 08. december 2018 08.08 | Piše: STA, Š. R.
Ključne besede: otroci

Takšni so še v Zimbabveju in na Japonskem.

Kros ljubljanskih osnovnih šol. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA – Slovenski otroci so med vodilnimi na svetu po fizični aktivnosti, je v nedavni raziskavi ugotovila mednarodna zveza za aktivne in zdrave otroke AHKGA. Proučevala je fizično aktivnost otrok v razvitih državah in državah v razvoju. Od 49 držav jih je kar 75 odstotkov prejelo negativno oceno. Slovenija ima poleg Zimbabveja in Japonske fizično najaktivnejše otroke na svetu, pri čemer imajo vse tri države zelo različne pristope k motiviranju otrok za gibanje. Vsem pa je skupno, da fizično aktivnost poganjajo kulturne norme. »Biti aktiven ni samo izbira, ampak je način življenja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Prebivalci Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete.

V raziskavi je sodelovalo 517 strokovnjakov. Ocenjevali so 10 najpogostejših dejavnikov, povezanih s fizično aktivnostjo otrok in mladine. Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. V sporočilu je zveza izpostavila pomemben vpliv športa na slovensko kulturo. »Prebivalci Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete,« so zapisali v poročilu.

Skrbi sedenje

Skrb vzbujajoče pa so ugotovitve raziskave glede nizke stopnje fizične aktivnosti otrok in veliko časa, ki ga mladostniki preživijo v sedečem položaju, v drugih državah. Izmed 49 držav, vključenih v raziskavo, jih je kar 75 odstotkov prejelo nezadostno oceno. V zvezi upajo, da bo to poročilo spodbudilo države po svetu k izboljšanju položaja.

image
Rekreacija najmlajših. FOTO: Roman Šipić, Delo

Zveza AHKGA je v raziskavi ugotovila, da vedno večja urbanizacija in pretirano zanašanje na sodobne tehnologije ustvarjata zdravstveni problem, katerega reševanje je treba imeti za prednostno nalogo.

Tudi zdajšnjo generacijo otrok čaka marsikaj, s čimer se bo morala spopasti, to so denimo čedalje večje podnebne spremembe, še močnejša globalizacija in posledice hitrih tehnoloških sprememb. »Fizična aktivnost bo morala postati del njihovega življenja, če bodo želeli odrasti v zdrave in odporne odrasle, ki bodo zmožni preživeti in biti uspešni v spreminjajočem se svetu,« je ugotovitve raziskave komentiral predsednik zveze AHKGA Mark Tremblay.
Deli s prijatelji