Poginil je legendarni aligator

Preživel je bombardiranje Berlina in se tri leta skrival. Srečo je na koncu našel v moskovskem živalskem vrtu.
Fotografija: Morda je bil najstarejši aligator na svetu. FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Morda je bil najstarejši aligator na svetu. FOTOGRAFIJI: Twitter

Misisipski aligatorji v divjini živijo od 30 do 50 let, Saturn pa jih je dočakal kar 84. In to kakšnih! Preživel je celo zavezniško bombardiranje Berlina med drugo vojno vihro, tedaj je zbežal iz živalskega vrta v četrti Tiergarten in kar tri leta preživel sam v mestu. To poglavje njegovega življenja ostaja velika skrivnost, vsi pa vedo, da je bil Saturn izjemen plazilec, ki je leta 1946, ko so ga odkrili britanski vojaki in ga predali takratni Sovjetski zvezi, zaživel pravo pravljico.

Bil je največja atrakcija moskovskega živalskega vrta.
Bil je največja atrakcija moskovskega živalskega vrta.

Na svet je prišel leta 1936 v ZDA, kmalu so ga podarili berlinskemu živalskemu vrtu. Govorilo se je celo, da je bil v lasti nacističnega krvnika Adolfa Hitlerja, a to je bilo menda daleč od resnice. Sovjetski vojaki so ga pozneje vzeli za svojega in v moskovskem živalskem vrtu se je zanj začelo povsem novo poglavje: čez noč je postal prava atrakcija in eden najbolj priljubljenih stanovalcev znamenitega parka, v katerem je preživel dolgih in srečnih 74 let. Rad je imel svoje oskrbnike in je nadvse užival med masažo, ko pa je bil jezen, je z mogočnimi čeljustmi in zobmi pregrizel celo kovino in beton. Po neuradnih podatkih je bil Saturn najstarejši aligator na svetu, vsekakor pa eden od dveh najstarejših: v beograjskem živalskem vrtu namreč živi njegov edini znani tekmec, aligator Muja, ki je prav tako že v osemdesetih.


Saturn je poginil konec minulega tedna, so užaloščeni sporočili iz živalskega vrta, kjer je imel gospod aligator daljši staž od vseh zaposlenih; številni od teh so ga občudovali že kot otroci, potem pa ponosno skrbeli zanj. Po poročanju ruskih medijev naj bi legendarnega Saturna nagačili in ga podarili moskovskemu muzeju za biologijo, imenovanem po Charlesu Darwinu

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije