KORONAVIRUS

Podzemna železnica strah in trepet v teh dneh

Objavljeno 14. februar 2020 18.24 | Posodobljeno 14. februar 2020 18.24 | Piše: Ma. M.

»Dejstvo, da je London prometno vozlišče in središče, pomeni, da je lahko podzemna železnica vir za hitro širjenje virusa.«

V Londonu je podzemna železnica lahko vir hitrega prenosa virusa. FOTO: Jure Eržen, Delo
Koronavirus, ki zadnje tedne seje strah po svetu, zdaj vzbuja zaskrbljenost tudi v britanski prestolnici. Po zadnjem primeru koronavirusa pri neki ženski, ki je na britanski otok pripotovala z letalom iz Kitajske, strokovnjaki opozarjajo na morebitno širjenje. Velika gostota prebivalstva v Londonu lahko poveča nevarnost prenosa virusa s človeka na človeka.

»Splošno znano je, če pride do primera v gosto poseljenem kraju, potem je verjetnost prenosa okužbe s človeka na človeka večja,« je za Sky News dejal strokovnjak z Oxforda Robin Thompson. Dodal je: »Dejstvo, da je London prometno vozlišče in središče, pomeni, da je lahko podzemna železnica vir za hitro širjenje virusa.« V 8,9-milijonskem mestu bo iskanje okuženih kot iskanje šivanke v senu.
 

Preberite še:

Po najbolj smrtonosnem dnevu epidemije MZZ izdal opozorilo Slovencem
Turistična ladja v karanteni: pri osmih ljudeh sum koronavirusa
Sprejem poštnih pošiljk za Kitajsko ustavljen

Znansvetniki opozarjajo, da je London najbolj ogroženo evropsko mesto, predvsem zaradi velikega števila kitajskih obiskovalcev na letni ravni.

Bržčas pa so tudi druga mesta, kjer je podzemna železnica glavni vir transporta, v podobnem položaju.
Deli s prijatelji