RESTAVRACIJE

Podjetja, ki jim čas ne pride do živega

Najstarejša še delujoča restavracija v Evropi je bila ustanovljena že leta 803, podjetje za gradnjo budističnih templjev pa leta 578.
Fotografija: Še leta 1946 je Hudson Bay Co. odkupoval krzno.
Odpri galerijo
Še leta 1946 je Hudson Bay Co. odkupoval krzno.

Tisti, ki ste na svetu že dlje, se gotovo z nostalgijo spomnite podjetij, ki so obstajala v času vaše mladosti, danes pa o njih ni ne duha ne sluha. Ljubljančani se najbrž spomnijo Saturnusa, Teola, Avtomontaže, ne nazadnje tudi starega Litostroja, mnogim Mariborčanom je najbrž še vedno v zavesti TAM, Celjanom Libela ali Aero …

Če bi hoteli našteti vsa podjetja, ki smo jih poznali v rani mladosti in jih zdaj ni več, bi verjetno potrebovali zajeten kos papirja in porabili bi precej tiskarske barve, da bi natisnili takšen seznam. Ekonomisti in ljudje, ki naj bi se spoznali na gospodarske zakone – naravne in zapisane –, bodo rekli, da je v naravi človekove dejavnosti, da poskuša nekaj delati, in če mu ne uspe, to opusti. Tako naj bi bilo tudi s podjetji. Po svetu jih poznamo na tisoče in tisoče, ki so bila še pred petdesetimi leti uspešna, danes pa jih ni več.
 

Gradijo več kot 1400 let


Prav zanimivo bo videti, kako dolgo bodo vztrajala tako imenovana start-up podjetja, novost, ki se je v zadnjem času precej razširila, a vprašanje je, ali so izdelki, ki jih tovrstna podjetja poskušajo spraviti na trg s pomočjo prostovoljnih prispevkov, zbranih prek interneta, res takšni, da bodo obstali. Morda bi se morali zgledovati po nekaterih podjetjih in poslih po svetu, ki lastnikom prinašajo denar že več kot tisoč let!

Nastarejši hotel na svetu in zdravilišče Nishiyama Onsen
Nastarejši hotel na svetu in zdravilišče Nishiyama Onsen
Eno najstarejših podjetij na svetu je japonska družba Kongo Gumi, ustanovljena že pred poldrugim tisočletjem, leta 578, v japonskem mestu Osaka. Ustanovil jo je priseljenec v Osako, takratni vladar mesta princ Shotoku pa mu je zaupal gradnjo templja Shitenno-ji.

Podjetje deluje še danes, v njem je zaposlenih okrog 100 ljudi, glavna dejavnost pa je še vedno gradnja budističnih templjev. Res je leta 2006 zašlo v finančne težave, a na pomoč mu je priskočila korporacija Takamatsu. A čeprav podjetje ni več povsem samostojno, je eno od hčerinskih podjetij velike korporacije, je Kongo Gumiju uspelo obdržati osnovni posel, ki ga uspešno opravlja že več kot 1400 let.
 

Najstarejši hotel


Japonska je pač država, kjer se stvari zelo težko in počasi spreminjajo. Nishiyama Onsen Keiunkan je denimo najstarejši še delujoči hotel na svetu; je del toplic v mestu Hayakawa in je bil ustanovljen leta 705. Leta 2011 so ga uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejši hotel na svetu, a zanimivo je, da so lastniki že več kot 1300 let člani ene družine. Kot enega od razlogov, zakaj naj bi obstal toliko časa, poznavalci navajajo število sob. Ima jih samo 37 in zato naj bi bilo njegovo upravljanje bistveno lažje.

Sean's bar na Irskem
Sean's bar na Irskem
In če smo že na Japonskem, je tam še eno, sicer staro, a še vedno približno tisoč let mlajše podjetje kot omenjeni dve. V destilarni Gekkeikan so začeli že leta 1637 izdelovati znamenito japonsko riževo žganje sake. Podjetje je zelo dejavno še danes in ima samo na trgu sakeja v ZDA četrtinski delež.
 

Bar iz leta 900 še deluje


Če se premaknemo v Evropo, a ostanemo v bližini alkoholnih hlapov, zelo hitro pridemo do nekaterih najstarejših evropskih institucij, ki jim rečemo gostilne ali pubi po angleško. Med najstarejšimi tovrstnimi ustanovami je The Bingley Arms, ki kot zatočišče in gostilna deluje od leta 953. Je v mestecu Bardsey v bližini Leedsa in je sprva, v obdobju vikinških vdorov, služila tudi kot nekakšna varna hiša za preganjane katoliške duhovnike, zato so jo nekaj časa imenovali Priests Inn, v zgodnjem srednjem veku pa je bilo tam tudi krajevno sodišče.

Proizvodnja zvonov v Pontificia Fonderia Marinelli FOTOGRAFIJE: Guliver/GETTY IMAGES
Proizvodnja zvonov v Pontificia Fonderia Marinelli FOTOGRAFIJE: Guliver/GETTY IMAGES
Druga tovrstna ustanova je irski pub Sean's bar. Ustanovljen leta 900 je najstarejši delujoči bar na Irskem in menda tudi na svetu. Leži na izvrstni lokaciji, na bregu reke Shannon, tik ob mostu, ki vodi do gradu Athlone iz 12. stoletja v istoimenskem mestecu in ob starodavni poti med Dublinom in Galwayem na atlantski obali Irske.
 

Tam je jedel tudi Karel Veliki


Še starejša pa je nam najbližja restavracija Stiftskeller St. Peter v Solnem gradu v Avstriji. Tako se je imenoval do pred dvema letoma, ko so si nadeli bolj sofisticirano ime in jih danes lahko najdete pod imenom St. Peter Stiftkulinarium. Je zagotovo najstarejša še delujoča restavracija v Evropi in je bila ustanovljena že leta 803 v okviru samostana sv. Petra.

Da obstaja že več kot 1200 let, dokazujejo s tem, da nekdanje gostišče v okviru benediktinskega samostana v svoji antologiji Carmina, ki je izšla leta 803, omenja angleški učenjak Alculin iz Yorka, ko so tam gostili cesarja Karla Velikega in salzburškega škofa Arna. Obiskali naj bi jih številni znani ljudje, med njimi menda Krištof Kolumb, o domačinu Wolfgangu Amadeusu Mozartu pa ni treba izgubljati besed.

Če so ljudje že tedaj zahajali v gostilne in pube, je bilo povsem normalno, da je bila razvita proizvodnja piva in vina. Zlasti slednja je bila bolj spoštovana in zato ni čudno, da že več kot tisoč let obstaja dvorec Goulaine v bližini Nantesa, za katerega verjamejo, da gre za najstarejšo še delujočo vinsko klet na svetu.


Med še vedno delujočimi podjetji, ki pa nimajo povezave z alkoholom ali hotelirstvom, je izdelava cerkvenih zvonov in bronastih skulptur ena najstarejših obrti. Pontificia Fonderia Marinelli iz mesta Agnone, ki ga nekateri imenujejo tudi mesto zvonov, je bila ustanovljena 1040. leta, njihovi ročno narejeni zvonovi pa visijo v nekaterih najbolj znanih cerkvah po svetu. Še danes 90 odstotkov naročil dobijo od cerkva, lastnika sta brata Armando in Pasquale Marinelli, ki na leto ulijeta približno 50 zvonov, imata pa le 12 zaposlenih.
 

Od krzna do Saksa


Med bolj resnimi podjetji, ki so tudi bolj znana širši javnosti, je tu zagotovo The Hudson Bay Company, ki se je na začetku, ob ustanovitvi leta 1670, ukvarjalo z odkupom krzna divjih živalih v kanadskem Torontu. Sčasoma so trgovanje s krznom opustili in se usmerili v naftni posel in finančne storitve, danes pa imajo kup trgovin po Severni Ameriki, so lastniki dveh najbolj razvpitih blagovnih znamk, Saks Fifth Avenue in Lord & Taylor.


Prav tako znano podjetje s častitljivo zgodovino je izdelovalec činel Zildjian. Utemeljitelj Avedis Zildjian, po rodu Armenec, je posel začel leta 1623 v Istanbulu, zdaj pa so njihove činele ene najbolj znanih in zaželenih na svetu. Družina ustanovitelja podjetja je zaradi političnih okoliščin leta 1910 iz Turčije odšla v Ameriko, v Boston, in tam je še danes njihov sedež.

Omenili smo le nekaj častitljivih in še delujočih podjetij in poslov. Zlasti najstarejše. Vidimo torej, da tako opevane spremembe in novosti nekaterim ne pridejo do živega.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije