ISLAMSKA DRŽAVA

Pobegnile so islamistom, želijo si domov v BiH

Domov si želijo predvsem zaradi »mladoletnih, nedolžnih otrok«.
Fotografija: Tri ženske iz BiH trdijo, da so šle v Sirijo k Islamski državi pod prisilo svojih mož. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tri ženske iz BiH trdijo, da so šle v Sirijo k Islamski državi pod prisilo svojih mož. FOTO: Reuters

SARAJEVO – »Me tri, bosanske državljanke, apeliramo, da nas in naše mladoletne otroke BiH vrne nazaj v normalno življenje, ki smo ga nekoč imeli,« piše 22-letna Sarajka v pismu materi, ki ga je ta nato posredovala Radiu Svobodna Evropa.
 
Sarajka je ena izmed 700 žensk in 1500 otrok v kampu Roj na severu Sirije. Tam sta še dve Bosanki (ena ima dva, druga pa štiri otroke), ki sta z njo septembra 2017 pobegnili iz t. i. Islamske države. Predale so se Kurdom, ti pa so jih namestili v omenjeno taborišče. Sarajka je zapisala, da so odšle v Sirijo pod prisilo in pritiskom svojih mož. Sama je bila tedaj stara 18 let. Bilo jo je strah posledic, če ne bi odšla, prav tako je njeni prijateljici skrbelo, da nikoli več ne bi videle svojih otrok.

Britanka ne obžaluje 

V Veliki Britaniji pa je dvignil veliko prahu primer zdaj 19-letne Shamime Begum, ki je pred štirimi leti zapustila Veliko Britanijo z namenom, da se v Siriji pridruži samooklicani Islamski državi. Sedaj je v kurdskem kampu in si želi domov. Kot razlog je navedla strah za še nerojenega otroka, saj je pred tem dva že izgubila. Večina Britancev je zgroženih, ker ne obžaluje odhoda v Sirijo.
 
Islamski državi se je pridružilo na stotine borcev iz Evrope, tudi iz BiH. Po nekaterih informacijah je med letoma 2012 in 2017 v Sirijo odšlo 172 moških iz BiH, ki so s seboj vzeli okoli 60 žena in okoli 60 otrok. Število otrok, rojenih v Siriji, ni znano.

Nerešeno vprašanje 

Vprašanje tujcev, nekdanjih borcev Islamske države, ki so sedaj begunci ali pa zaporniki v kurdskih taborih, ostaja nerešeno, pa tudi vprašanje njihovih žena in otrok. Na stotine žensk iz Velike Britanije, Francije, Belgije, Nizozemske, Kanade in drugih držav prosi svoje vlade, naj jih sprejmejo nazaj. Vrsti se tudi pritisk na države, da sprejmejo nazaj nekdanje borce Islamske države, ki so njihovi državljani, še posebej po napovedanem umiku ZDA iz Sirije. Nekatere države, med njimi Francija, nameravajo sprejeti žene in otroke, ne pa tudi nekdanjih borcev.

Pripravljene tudi na sojenje 

»Pripravljene smo tudi na sojenje, ki bo gotovo sledilo ob vrnitvi. Še enkrat prosim v našem imenu in imenu naših otrok, da nas sprejmete in nam daste priložnost za novo življenje, če ne zaradi drugega, potem zaradi mladoletnih, nedolžnih otrok. Pripravljene smo nositi posledice svoje napake, to je najmanjši problem.« Sarajkin mož in moža njenih prijateljic so umrli, po njihovi smrti pa so večkrat poskušale pobegniti iz krempljev Islamske države oz. iz pekla, kot piše Sarajka, a neuspešno vse do leta 2017.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije