TAJSKA

Po selfie v zapor?

Turistična preobrazba tajskih zaporov. Poskrbeli naj bi tudi za rehabilitacijo jetnikov.
Fotografija: Poskrbeli bodo tudi za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. Na fotografiji prizor s tečaja tajske masaže v ženskem zaporu Chiang. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Poskrbeli bodo tudi za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. Na fotografiji prizor s tečaja tajske masaže v ženskem zaporu Chiang. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Tajska je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij, kamor radi zahajamo tudi Slovenci, saj so letalske karte poceni, bivanje pa tudi. A koronavirus je tajskemu turizmu zadal močan udarec – letos naj bi državo obiskalo le osem milijonov turistov, kar je le petina v primerjavi z lanskim letom, proti čemur se na Tajskem borijo tudi z novimi prijemi.
V bangkoškem hostlu Sook Station je mogoče obleči tudi zaporniško uniformo. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
V bangkoškem hostlu Sook Station je mogoče obleči tudi zaporniško uniformo. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Tajske oblasti nameravajo skoraj polovico zaporov, ki ne slovijo ravno po najboljših življenjskih razmerah, predelati v turistične atrakcije in tako privabiti radovedne turiste, ki bi želeli pokukati v notranjost razvpitih kaznilnic, po drugi strani pa poskrbeti za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov.
 

Zaporniški turizem


V nekdanjih ječah bodo pripravljali športne dogodke, kuharska tekmovanja in umetniške razstave, skupno pa naj bi v turistične namene predelali kar 72 od 143 zaporov po državi. Po eni strani bodo tako popestrili turistično ponudbo, po drugi pa bodo poskrbeli za vračanje nekdanjih jetnikov v normalno življenje in spremenili podobo zaporov iz nekdanjih temnic v svet priložnosti, je poudaril tajski pravosodni minister Somsak Thepsuthin.


Koncept zaporniškega turizma ni nekaj novega: v ameriškem San Franciscu že dlje organizirajo oglede razvpitega Alcatraza, zloglasno ječo Hoa Lo v vietnamskem Hanoju so spremenili v muzej, nekateri zapori po svetu so bili predelani v hotele, kakršen je, denimo, tudi ljubljanski hostel Celica, ki so ga uredili v prostorih nekdanjega vojaškega zapora na Metelkovi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije