WIKILEAKS

VIDEO: Assangea aretirali in dobesedno odnesli z ambasade

Ustanovitelj Wikileaksa se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu.
Fotografija: Julian Assange. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Julian Assange. FOTO: Reuters

LONDON – V Londonu je britanska policija aretirala Avstralca Juliana Assangea, potem ko so ga napodili iz ekvadorske ambasade, kjer je preživel zadnjih sedem let. Prijeli so ga na podlagi tiralice, izdane 29. junija 2012.



Da utegnejo Assangea aretirati, se je govorilo že prejšnji teden, ko so iz Wikileaksa sporočili, da bodo Ekvadorci za prekinitev dogovora o azilu Assangeu uporabili škandal o dokumentih INA. Dokumenti INA, ki jih je prejel ekvadorski poslanec in so bili objavljeni februarja, domnevno razkrivajo pranje denarja in primere korupcije povezane z investicijskim podjetjem INA v davčni oazi, ki ga je ustanovil brat ekvadorskega predsednika Lenina Morena, korist od podjetja pa naj bi imel tudi predsednik.

Obtožbe o posilstvu umaknili

Assangeu, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010, po aretaciji grozi, da ga bodo britanske oblasti predale ameriškim. V ZDA bi se moral soočiti z več obtožbami. Sicer ni znano, česa vsega je obtožen, a so v ZDA že večkrat nakazali, da bi ga lahko obtožili veleizdaje.

Assange se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Formalno se je poskušal sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije