Po ognju in toči še pajki

V Avstraliji so se razmahnili lijakasti pajki. Veljajo za eno najnevarnejših vrst na svetu.
Fotografija: K sreči obstaja protistrup. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
K sreči obstaja protistrup. FOTO: Guliver/Getty Images

Najprej strahotni požari, nato neurja z nalivi in točo, zdaj pa še pajki. Narava se je grdo poigrala s človekom (ali pa človek z naravo, kot opozarjajo številni govorniki na gospodarskem vrhu v Davosu, kjer so podnebne spremembe ena najbolj vročih tem), pajki vrste Atrax robustus so namreč sprožili pravi preplah, saj je njihov strup smrtno nevaren, trenutne razmere v okolju, za človeka obupne, pa so ugodne za njihov razmah.

Uničujoči požari v minulih mesecih so vzeli najmanj 28 življenj, zublji so več tisočim pogoltnili domovanja. Sledilo je deževje, marsikje je udarila še toča v velikosti žogice za golf. Katastrofa za katastrofo, so povsem nemočni Avstralci, kombinacija visokih temperatur in visoke stopnje vlažnosti pa se je izkazala še za nadvse mamljivo za razmah lijakastega pajka, ki velja za enega najnevarnejših pajkov na svetu. Njegov ugriz je lahko smrtonosen, opozarjajo. Pred leti so sicer znanstveniki razvili protistrup, smrtnih primerov odtlej ne beležijo več, a povečana dejavnost pajkov v naravi, o kateri že poročajo v številnih parkih, kliče k večji previdnosti, saj lahko žival skozi špranje in odprtine vstopa tudi v domovanja, opozarjajo strokovnjaki.

Ti pajki, avtohtona avstralska vrsta, so najdejavnejši poleti, prebivajo pa predvsem v vlažnih predelih južnega Queenslanda.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije