SLOVO

Po dolgem boju z rakom umrla vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg (FOTO)

»Danes žalujemo, ampak v prepričanju, da se bodo prihodnje generacije spominjale Ruth Bader Ginsburg tako kot smo jo mi poznali – neutrudno in odločno zagovornico pravice.«
Fotografija: FOTO: Joshua Roberts, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Joshua Roberts, Reuters

V petek je zaradi zapletov ob raku na trebušni slinavki umrla 87-letna liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg. Njena smrt bo že tako eksplozivno politično ozračje v ZDA dodatno poslabšala, če bodo republikanci tik pred volitvami skušali pohiteti z imenovanjem njenega naslednika, ki bo konservativen.

FOTO: Mario Anzuoni, Reuters
FOTO: Mario Anzuoni, Reuters
»Nacija je izgubila pravnico zgodovinske veličine. Mi na vrhovnem sodišču smo izgubili drago kolegico. Danes žalujemo, ampak v prepričanju, da se bodo prihodnje generacije spominjale Ruth Bader Ginsburg tako kot smo jo mi poznali – neutrudno in odločno zagovornico pravice,« je sporočil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je leta 2016 po smrti konservativnega sodnika Antonina Scalie blokiral potrjevanje Merricka Garlanda, ki ga je na položaj vrhovnega sodnika imenoval predsednik ZDA Barack Obama. McConnell je to takrat utemeljil s tem, da je treba počakati na volitve.

FOTO: Andrew Kelly, Reuters
FOTO: Andrew Kelly, Reuters

Sedaj je seveda nemudoma po novici o smrti Bader Ginsburgove napovedal, da bodo še pred volitvami glasovali o njenem nasledniku, ki ga bo predlagal republikanski predsednik Donald Trump.

Demokrati so ogorčeni, uporabljajo pa enake argumente proti imenovanju njenega naslednika, kot jih je McConnell leta 2016, ko je zavračal potrjevanje Garlanda. Zapleti okrog potrjevanja Trumpovega kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, ki so močno dodatno razdelili ZDA, so bili le senca ogorčenja, ki se pripravlja, če bosta McConnell in Trump skušala levo sodno ikono tik pred volitvami zamenjati s konservativnim sodnikom.

FOTO: Joshua Roberts, Reuters
FOTO: Joshua Roberts, Reuters

Ni sicer zanesljivo, da jima bo uspelo, saj je republikanska senatorka Lisa Murkowski z Aljaske nemudoma sporočila, da pred volitvami 3. novembra ne bo glasovala za zamenjavo. Predsednik pravosodnega odbora v senatu in Trumpov zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline je dejal, da ceni njeno službo naciji, vendar pa se še noče opredeliti okrog imenovanja naslednika.

Trump, ki ga je Ginsburgova leta 2016 kritizirala, jo je novinarjem v Minnesoti med kampanjo označil za izjemno žensko, ni pa želel povedati ničesar glede zamenjave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije