KITOLOV

Po 31 letih znova lovijo kite

Objavljeno 04. julij 2019 17.18 | Posodobljeno 04. julij 2019 17.18 | Piše: E. B.

Japonska je kljub mednarodnim kritikam obnovila kitolov. Priljubljenost kitovega mesa menda občutno upada.

Ohranjati hočejo 400-letno tradicijo. FOTO: Reuters
Kritike se vrstijo, toda Japonska se nanje po večini požvižga. Tamkajšnji kitolovci so namreč po 31 letih začeli polniti mreže z dragocenim ulovom, ponosni, da so obudili več kot 400-letno tradicijo.

image
Izgovarjali so se, da jih lovijo za znanstvene namene. FOTO: Reuters
Pri tem obsodbam in zgražanju z vsega sveta ni videti konca. »To je žalosten dan za zaščito kitov,« je razočarana in zaskrbljena dejala vodja družbe Humane Society International Nicola Beynon in obtožila Japonsko, da je začela »novo grozljivo obdobje piratskega kitolova«.

Japonski kitolovci se medtem branijo, da so dolžni varovati tradicijo in kulturo ter ju prenašati na mlajše generacije. Ne komentirajo dvomov o smiselnosti kitolova za komercialne namene: če so Japonci še po drugi svetovni vojni zaradi lakote pojedli veliko kitovega mesa, je danes poraba tega vira beljakovin občutno manjša, mnogim pa sploh ne diši.

image
Kitovo meso ni več tako priljubljeno med Japonci. FOTO: Reuters
Različne organizacije za ohranjanje živalskih vrst v morju zato srčno upajo, da bodo Japonci slej ko prej sami spoznali, da se jim kitolov preprosto ne splača.

Japonska, ki je v nedeljo izstopila iz Mednarodne komisije za kitolov, saj so dokončno sklenili, da gre za tradicijo, ki je postala žrtev mednarodnega vmešavanja, je tudi v obdobju prepovedi komercialnega kitolova lovila manjše vrste v bližinah obale, pod pretvezo znanstvenih raziskav pa so se jih lotevali tudi v zaščitenih vodah Antarktike.

227 kitov je zgornja meja ulova na sezono.

Tega, kot so zatrdili, ne bodo več počeli, določili pa so tudi omejitve pri komercialnem ribištvu in kitolovu, tako da je zgornja skupna meja ulova na sezono 227 kitov, 52 sivih kljunatih kitov, 150 brydovih kitov in 25 zajvalov. 
Deli s prijatelji