DUNAJ

Pes malčka ugriznil v glavo, zaostrili zakonodajo

Psov pijani ne smejo več sprehajati.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

DUNAJ – Po tragičnem dogodku lansko jesen, ko je pes pijane lastnice na Dunaju do smrti poškodoval 16-mesečnega otroka, so tam zaostrili zakonodajo. Sredi februarja so sprejeli zakon, po katerem morajo psi s seznama nevarnih pasem na javnih mestih nositi nagobčnik in biti na povodcu, delež alkohola v krvi njihovih lastnikov pa ne sme presegati 0,5 promila. Dunajski policisti so skupaj s pristojnimi mestnimi oddelki začeli poostren nadzor nad lastniki psov.



Za vse pse velja, da morajo v javnih prevoznih sredstvih in na javnih krajih, kjer se zbira veliko ljudi, nositi nagobčnik in biti na vrvici. Poleg tega policisti in mestni nadzorniki preverjajo tudi, ali imajo lastniki nevarnih pasem psov opravljen izpit, ki je na Dunaju obvezen od leta 2010.

Na seznam nevarnih psov so uvrstili bulterierje, rotvajlerje, ameriške stafordširske terierje, stafordširske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge ter mešance teh pasem. Pri sestavljanju seznama so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza.

Na Dunaju je registriranih 55.000 psov. Njihovi lastniki plačujejo 72 evrov davka na pse za prvega in 105 evrov za vsakega nadaljnjega psa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije