VROČINSKI VAL

Peklenska vročina vzela življenje 17-letnika

V Franciji so danes namerili rekordnih 44,3 stopinje Celzija. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Zaradi vročinskega vala je v Španiji umrl 17-letnik, ki naj bi bil prva smrtna žrtev tokratnega vročinskega vala v Španiji in večjem delu Evrope. Najstnik, sicer žanjec, naj bi nenadoma dobil vrtoglavico in se je želel ohladiti v bazenu, a je pri tem dobil krče in se je zgrudil. Nemudoma so ga odpeljali na urgenco, kjer so ga zaman poskušali oživljati.

Španija se tako kot pretežni del Evrope sooča z vročinskim valom. Temperature ozračja presegajo 40 stopinj Celzija. V 34 španskih provincah od 50 so zaradi vročine razglasili nevarnost požarov v naravi. V Kataloniji se gasilci borijo z gozdnim požarom, ki je doslej uničil 6.500 hektarjev obdelovalne površine.

V Franciji, kjer so danes namerili rekordne temperature ozračja, so zaradi vročinskega vala zaprte šole. Med francoskimi mesti, za katere velja rdeči alarm, so Marseille, Nimes, Montpellier in Avignon ter spodnji del doline reke Rone. Kot so sporočili francoski vremenoslovci, so rekordnih 44,3 stopinje namerili v mestu Carpentras na jugovzhodu države. Rekordna vrednost je za 0,2 stopinje višja od 44,1 stopinje Celzija, ki so jo med vročinskim valom leta 2003 namerili v krajih Saint-Christol-les-Ales in Conqueyracn na jugu države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije