DNK

Pasji drekci izdajo nemarne lastnike

Objavljeno 23. januar 2019 10.42 | Posodobljeno 23. januar 2019 10.42 | Piše: A. P.
Kršitelje iščejo in najdejo s pomočjo analize DNK. Uspešnica v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji.
Pobiranje pasjih iztrebkov je dolžnost vsakega lastnika psa. FOTO: Guliver/getty Images
Mesta po vseh koncih sveta se soočajo s problemom pasjih iztrebkov, ki jih neodgovorni lastniki kosmatincev ne pobirajo. A tega bo s časom očitno konec, saj lahko kršitelje izsledijo s pomočjo DNK-analiz iztrebkov, ki jih bodo nato primerjali s podatki baze registriranih psov. Doslej je bilo malomarne lastnike težko najti.

image
Kužkom vzamejo vzorec DNK in ga dajo v register.

Podjetje BioVet Laboratories ponuja storitev PooPrints, ki je zanimiva zlasti za stanovanjske soseske: najprej analizirajo iztrebke in nato poiščejo morebitna ujemanja v bazi psov, ki se gibljejo na tem območju. PooPrints že uporabljajo v več kot 3000 okrožjih v Združenih državah, Kanadi in Veliki Britaniji. Kršitelje ponekod kaznujejo z 200 evri. Ko nekdo prijavi nepobran iztrebek, ima upravnik soseske na voljo poseben komplet za jemanje in analizo vzorca.

Sistem uporabljajo v več kot 3000 stanovanjskih skupnostih.

Direktor podjetja Eric Mayer je povedal, da sistem deluje. Ko koga zalotijo, praviloma ne pušča več iztrebkov za kosmatincem. Je pa res, da so v Južni Karolini nekoga kaznovali že 18-krat, kar je rekord. Zamisel za PooPrints so dali kar sami znanstveniki laboratorijev BioVet, ki so imeli težave s pasjimi iztrebki. 
Deli s prijatelji