NE TAKO DALEČ ...

Ozrite se v nebo: proti Zemlji drvi asteroid

V prihodnje bi bil lahko nevaren.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Guliver/Getty Images

HOUSTON – Asteroid, ki bi bil lahko velik kot zgradba z 10 nadstropji, bo danes letel mimo Zemlje na oddaljenosti 219.000 kilometrov, kar je skoraj dvakrat manj od razdalje med luno in Zemljo. 

Asteroid, ki so ga poimenovali 2019 GC6, bo tokrat zagotovo zaobšel naš planet, ameriška vesoljska agencija Nasa pa ocenjuje, da bi v prihodnje lahko ogrozil Zemljo. 

Odkrili so ga nedavno, 9. aprila, znanstveniki Nase v Kaliforniji pa so ga takoj uvrstili na seznam asteroidov, za katere obstaja verjetnost, da bi lahko v naslednjem stoletju trčili z Zemljo. Čeprav je pot asteroida, katerega velikost ocenjujejo na 7,5 do 30 metrov, težko predvideti, pa ocenjujejo, da naj bi blizu nas ponovno letel leta 2034, 2041 in 2048.

Sicer ni nič neobičajnega, da manjši vesoljski predmeti končajo v Zemljini atmosferi, kjer pa jih večina zgori, preden padejo na naš planet. Se pa približno enkrat na desetletje zgodi, da proti Zemlji pridrvi večji asteroid, kot je bil tisti, ki je leta 2013 eksplodiral nad Čeljabinskom v Rusiji na višini med 15 in 25 kilometri. Tisti asteroid je imel premer okoli 20 metrov, eksplodiral pa je z močjo, ki je bila 30-krat večja od moči atomskih bomb, ki so ju ob koncu druge svetovne vojne odvrgli nad Hirošimo in Nagasakijem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije