Odstrelili bodo kamele

Zaradi požarov v Avstraliji smrt čaka več tisoč živali. Nevarno ogrožajo vodne vire in aboridžine.
Fotografija: Število živalskih žrtev požarov je preseglo milijardo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Število živalskih žrtev požarov je preseglo milijardo. FOTO: Reuters

Požari goltajo Avstralijo in sejejo smrt že več mesecev; človeških žrtev je po zadnjih podatkih 25. Naravovarstveniki pa se držijo za glavo ob propadajoči podobi avstralskega živalskega kraljestva. Svet je namreč pretreslo število poginulih živali, teh je namreč že več kot milijarda, kljub temu pa so se oblasti po strahotnem spletu okoliščin morale odločiti še za odstrel. In sicer več kot deset tisoč kamel, ki v povsem izsušenem južnem predelu Avstralije nevarno črpajo skromno zalogo vode in ogrožajo tamkajšnje prebivalstvo.

Preveč žejne kamele je doletel odstrel. FOTO: Reuters
Preveč žejne kamele je doletel odstrel. FOTO: Reuters
Ukrep so sprejeli aboridžinski vodje, potem ko so kamele začele vdirati v njihove domove in se polaščati vodnih virov; teh zaradi požarov že od septembra primanjkuje, kamele pa pri iskanju vode neprizanesljivo uničujejo infrastrukturo, predvsem rezervoarje, cisterne in celo klimatske naprave. Povrhu so onesnažile številne vire, zato bodo v prihodnjih dneh iz helikopterjev odstrelili več tisoč živali. Kot še poroča britanski časnik Independent, kamele nevarno onesnažujejo tudi ozračje, in sicer z izločanjem velikih količin metana.

Kadavre odstreljenih živali bodo oblasti menda pustile, da se posušijo po naravni poti. V Avstraliji, kjer temperature zadnje čase dosegajo rekordne vrednosti, živi približno 1,2 milijona enogrbih kamel, brez rednega odstrela, ki so ga uvedli leta 2009, bi se njihovo število vsako leto povečalo za deset odstotkov, svarijo. V zdajšnjih nevzdržnih sušnih razmerah je zmanjšanje kamelje populacije po oceni strokovnjakov tako nadvse upravičeno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije