MARIHUANA

Odobrili legalizacijo marihuane

V torek je zgornji dom kanadskega parlamenta potrdil predlog zakona.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

OTTAWA – Spodnji dom parlamenta je zeleno luč zakonu dal v ponedeljek, senat pa ga je dan kasneje potrdil z 52 glasovi in 29 proti. Da bo začel veljati, ga mora potrditi še generalna guvernerka, kar pa velja za formalnost. Zakon naj bi bil po poročanju tujih tiskovnih agencij uveljavljen do septembra.

Legalizacija marihuane je bila leta 2015 ena od predvolilnih obljub premierja Justina Trudeauja. Kanadski statistični urad glede na lansko porabo ocenjuje, da gre za trg v vrednosti 4,5 milijarde ameriških dolarjev.

S tem bo Kanada po poročanju britanskega BBC postala druga država na svetu, ki bo dovoljevala uporabo marihuane v rekreativne namene, torej kot droge. Kot prvi na svetu je marihuano popolnoma legaliziral Urugvaj leta 2013.

V skladu z zakonom bodo Kanadčani, starejši od 18 let – v nekaterih regijah pa starejši od 19 –, lahko kupili gram marihuane za okoli 10 kanadskih dolarjev ali manj v avtoriziranih zasebnih ali javnih trgovinah pa tudi po pošti. Posameznik bo lahko imel največ 30 gramov marihuane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije