SODBA

Odločeno: Trumpov sodelavec bo moral v zapor

Sedel bo manj kot štiri leta.
Fotografija: Paul Manafort. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Paul Manafort. FOTO: Reuters

ALEXANDRIA – Ameriški zvezni sodnik T. S. Ellis je nekdanjega vodjo predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta obsodil na 47 mesecev zapora zaradi bančnih prevar in davčnih utaj denarja, ki ga je zaslužil s svetovalno dejavnostjo proruskim politikom v Ukrajini. Manafortu bo sredi meseca izrečena še ena kazen.

Manafort, ki je prišel na sodišče v invalidskem vozičku, se je pred izrekom kazni zahvalil sodniku za pošteno obravnavo in priznal, da je na sodišču zaradi lastnih dejanj. Sodnika je zaprosil za sočutje in ta je na koncu pričakovanje uresničil, saj je izrekel kazen, ki je bila celo nižja, kot so upali Manafortovi odvetniki. 

Sodnik Elliot je pred izrekom kazni dejal, da je Manafort sicer doslej živel življenje brez krivde in je bil dober in radodaren do drugih, vendar pa da to ne upravičuje zločinov. Ti pa po njegovem mnenju spet niso tako hudi, da bi mu izrekel visoko kazen v skladu z željami tožilstva. »Kazen od 19 do 24 let zapora bi bila pretirana,« je dejal sodnik, ki je tako kot večkrat med procesom poudaril, da Manafortu niso sodili zaradi sodelovanja z Rusijo v času kampanje leta 2016.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije