ODKRITJE

Odkrili 4000 let staro olje

V jajčasti posodi iz bakrene dobe so imeli spravljeno oljčno olje. Ameriški arheologi so tako uporabo olja prestavili za sedem stoletij.
Fotografija: Prekati v posodi so omogočali hranjenje več različnih tekočin hkrati. FOTO: Paolo Orsi
Odpri galerijo
Prekati v posodi so omogočali hranjenje več različnih tekočin hkrati. FOTO: Paolo Orsi

V starodavni keramični posodi so odkrili sledi najstarejšega oljčnega olja v Italiji. Ostanki tako imenovanega tekočega zlata so bili v jajčasti posodi, stari približno 4000 let. To odkritje povsem spremeni naše razumevanje pridobivanja tega dragocenega hranila, saj prestavi njegovo uporabo za sedem stoletij v preteklost.
Znanstveniki so stvar odkrili, ko so analizirali tri posode, ki so jih našli na bronastodobnem najdišču Castelluccio na Siciliji. Vodja preiskave, Američan Davide Tanasi, se je za analizo jajčaste posode odločil predvsem zaradi njene nenavadne oblike.

Arheolog Davide Tanasi
Arheolog Davide Tanasi

»To je klasična sicilijanska posoda, ki so jo izdelali konec tretjega ali na začetku drugega tisočletja pred našim štetjem, torej gre za bakreno dobo,« je pojasnil dr. Tanasi z univerze Južna Florida. »Hoteli smo odkriti, kako so jih uporabljali, zato smo opravili kemijsko analizo organskih ostankov, ki smo jih našli v notranjosti.« V vseh treh so bile sledi kislin, ki so značilne za oljčno olje. Italijani so oljčno olje začeli uporabljati, potem ko so oljko po Sredozemlju razširili stari Grki. Olje so uporabljali kot živilo in tudi v medicinske namene. »Dokazi, ki smo jih zbrali, so prvi o uporabi oljčnega olja v italijanski prazgodovini,« je še poudaril Tanasi.

Zanimivo je, da so posode, ki so jih proučevali, našli že v 90. letih prejšnjega stoletja. Med kopanjem so odkrili 12 starodavnih ut, v njih pa vrsto predmetov, med njimi na tisoče kosov keramike. Omenjeno jajčasto posodo so konservatorji iz arheološkega muzeja v Sirakuzah sestavili iz 400 kosov. Visoka je 1,1 metra, ima vertikalna oprijemala, okrašena je bila z vrvjo. V notranjosti je imela razdelke, tako da so v njej lahko ločeno spravili več različnih tekočin.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije