DIJAKI

Odgovorili na fašistično provokacijo Slovencev

Objavljeno 10. februar 2019 09.40 | Posodobljeno 10. februar 2019 09.51 | Piše: STA, T. V.

V Italiji obeležujejo dan spomina na žrtve fojb.

Shod skrajnega desničarskega gibanja CasaPound na tržaških ulicah novembra lani. FOTO: Jure Eržen, Delo
GORICA, BAZOVICA – Okoli 150 slovenskih zamejskih dijakov je v soboto v Gorici pripravilo shod in s slovenskimi pesmimi odgovorilo na fašistično provokacijo gibanja Blocco studentesco, ki je na zid pred slovenskim višješolskim centrom v Gorici nalepilo plakate z gesli gibanja, na ograjo zavoda pa izobesilo transparent v počastitev žrtev fojb.

Blocco studentesco je mladinska veja italijanskega skrajno desničarskega gibanja CasaPound. Njegovi pripadniki so v petek na zid slovenskega višješolskega centra zapisali svoji gesli Boben avantgarde in Privrženi zmagi.

»Nepotrebno in škodljivo«

Na provokacijo so se odzvali tudi v Slovenski skupnosti, stranki Slovencev v Italiji. V pismu goriškemu prefektu Massimu Marchiesiellu in goriškemu županu Rodolfu Ziberni so zapisali, da dejanje že samo po sebi predstavlja nepotrebno in škodljivo izzivanje za medsebojno spoštljivo vzdušje, ki je bilo vzpostavljeno v zadnjih letih.

Dogodek je po navedbah pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti za Goriško Julijana Čavdka toliko bolj nesprejemljiv, ker se je zgodil ravno na državni praznik, kulturni dan, v Sloveniji. »Še enkrat apeliram na vaju kot glavna predstavnika države in občine, da se naredi vse, kar je predvideno in kar je mogoče, da se v prihodnje taki neljubi dogodki ne bodo več ponavljali,« je zapisal Čavdek.

Iskanje dialoga?

Iz gibanja Blocco studentesco pa so po poročanju Radia Slovenija sporočili, da je bil cilj plakatne akcije iskanje dialoga z dijaki slovenskih šol, med katerimi da naj bi nekateri tudi obiskovali njihov sedež.

V Italiji sicer danes obeležujejo dan spomina na žrtve fojb. Ob tem bo pri bazoviški fojbi potekala slovesnost, ki se je bosta udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Deli s prijatelji