MINERALA

Oče 30 otrok čez noč postal milijonar

52-letni Afričan je našel največja kosa tanzanita doslej. Minerala, težka pet in devet kilogramov, je prodal za 2,6 milijona evrov.
Fotografija: Zatrjuje, da ga denar ne bo spremenil.
Odpri galerijo
Zatrjuje, da ga denar ne bo spremenil.

Tanzanijskemu rudarju je padla žlica v med, ko je odkril dva doslej največja kosa tanzanita, redkega minerala, ki ga je moč najti le na majhnem območju severne Tanzanije, dežele, po kateri so ga tudi poimenovali. Saniniu Lazier je minerala, dolga kot človeška podlaket ter težka pet in devet kilogramov, prodal državni banki za vrtoglavih 2,6 milijona evrov. Poklical ga je celo tanzanijski predsednik in mu čestital za uspeh.
Zatrjuje, da ga denar ne bo spremenil.
Zatrjuje, da ga denar ne bo spremenil.

»To dokazuje, da je Tanzanija bogata država,« je dejal John Magufuli, ki je lani na več točkah v državi odprl trgovine, kjer lahko rudarji prodajajo svoje najdbe vladi. Ti namreč niso zaposleni pri nobenem podjetju, to počno na lastno pest in v preteklosti so veliko dragocenih najdb prodali na črnem trgu v druge države, saj doma ni bilo ustreznih odkupovalnic.

»Jutri bo velika zabava, zaklal bom eno od svojih krav in proslavili bomo, kot se spodobi,« je po uspešni kupčiji, ko mu je predstavnik vlade izročil ček za omenjeno vsoto oziroma za 7,74 milijarde tanzanijskih šilingov, dejal oče kar 30 otrok, ki so mu jih rodile njegove štiri žene. Obljubil je, da bo nekaj denarja namenil izgradnji nove šole in nakupovalnega centra v rodnem kraju, sicer pa namerava še naprej živeti, kot je do zdaj, in skrbeti za čredo 2000 krav.


Tanzanit je sicer modra ali vijolična različica prav tako precej redkega minerala cojzit, ki ima tesne vezi s Slovenijo. Ime je namreč dobil po Žigi Zoisu, ki je ugotovil, da mineral, odkrit leta 1805 na Svinški planini na Koroškem, še ni znan. Tanzanit je prvi našel leta 1967 Manuel de Souza, krojač iz Goe. Sprva so ga poimenovali preprosto modri cojzit, nakar ga je ameriška draguljarska hiša Tiffany & Co. leto pozneje uradno preimenovala, da bi poudarila, da ga je mogoče najti le na določeni lokaciji, zaradi česar je tako zelo poseben. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije