Obsedno stanje, prihaja drugi val?

Na Kitajskem največ novih okužb od aprila. Sars-cov-2 odkrili na deskah za rezanje lososa.
Fotografija: V kitajski prestolnici znova opravljajo obsežna testiranja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V kitajski prestolnici znova opravljajo obsežna testiranja. FOTO: Reuters

Je drugi koronski val resnično neizogiben? Tako strašijo poročila s Kitajske, kjer so v nedeljo potrdili 57 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od aprila. Spomnimo, v državi, kjer so zdravstveno bojazen začeli odkrivati konec lanskega leta, covid-19 pa je spomladi povzročil pandemijo, so doslej potrdili več kot 84.000 primerov okužbe, umrlo je 4634 ljudi, skrbi, da se bo ta številka znova začela občutno povečevati, pa so očitno upravičene.
Slovito tržnico so zaprli, virus naj bi odkrili na deskah za rezanje lososa. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Slovito tržnico so zaprli, virus naj bi odkrili na deskah za rezanje lososa. FOTO: Tingshu Wang/Reuters

Kot poročajo zdravstvene oblasti, so 36 novih primerov potrdili v prestolnici, dva v bližnji provinci Liaoning, preostalih 19 pa naj bi prišlo iz tujine, poroča STA. Strahove povzroča predvsem pekinška tržnica Šinfadi, saj naj bi bili številni novi primeri povezani prav z njo, usodne naj bi bile deske za rezanje lososa.

Gre za največjo tržnico v prestolnici, zaseda kar 112 hektarjev in zaposluje okoli 10.000 trgovcev; ti bodo s svojimi bližnjimi vred opravili testiranje na okužbo s sars-cov-2, tržnico pa razkužujejo in bo do nadaljnjega zaprta. Oblasti so odredile karanteno za 11 četrti v okrožju Fengtaj, zaprli so devet bližnjih šol in vrtcev, odpovedali vse prireditve, zaprli so še nekaj drugih tržnic po mestu. Inšpektorji so vzeli pod drobnogled številne ponudnike in dobavitelje svežega ter zamrznjenega mesa, pregledujejo supermarkete, skladišča in gostinske obrate, številni so lososa že umaknili z jedilnikov in trgovskih polic.


Spomnimo, virus je konec zime zajel Evropo, predvsem Italijo in Španijo ter Veliko Britanijo, najhuje pa je udaril po ZDA, kjer naj bi bilo okuženih najmanj dva milijona ljudi. Izjemno hudo je trenutno v Indiji in Braziliji. Po svetu je covid-19 vzel skupno več kot 430.000 življenj, več kot četrtino v ZDA. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije