NEVERJETNO

Novoodkrita gliva topi zlato

Organizmi dragoceno kovino uskladiščijo na svoji površini. Njihova prisotnost v prsti je znak, da je zlato blizu.
Fotografija: Boddington ima rudnike bakra in zlata.
Odpri galerijo
Boddington ima rudnike bakra in zlata.

PERTH – Avstralske znanstvenike je osupnilo odkritje glive, ki vsebuje posebno kemikalijo, sposobno raztapljati zlato in ga nato skladiščiti na svoji površini. Našli so jo med proučevanjem prsti iz Boddingtona, ki leži približno 130 kilometrov jugovzhodno od Pertha. Znanstvena skupnost je navdušena nad najdbo, številni so prepričani, da bo močno vplivala na prihodnost rudarjenja za zlatom.

Gliva skladišči zlato na svoji površini. FOTO: Csiro
Gliva skladišči zlato na svoji površini. FOTO: Csiro

Geomikrobiologi iz vladne organizacije CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) so s pomočjo laboratorijskih eksperimentov in fotografij poučevali lastnosti prsti na območju Boddington, ki slovi po svojih rudnikih zlata. Dr. Tsing Bohu in njegovi kolegi so naleteli na glivo, ki je sposobna izločati superoksid, ki lahko topi zlato. Utekočinjeno zlato nato s pomočjo druge kemikalije utrdi in ga kopiči na površini svojega telesa. Dr. Bohu je pojasnil, da je prisotnost te glive kazalnik, kje v prsti je zlato. Upa, da se bodo lahko odslej rudarji s tem znanjem lažje odločali, kje kopati.


Zlato nastaja v skrajno visokih temperaturah globoko pod tlemi. Biologi so odkrili, da način delovanja te glive dviguje zlato proti površini. Vznemirjenje je zelo veliko. »To bi lahko omogočilo bolj zelen pristop k rudarjenju zlata,« je povedala mikrobiologinja Saskia Bindschedler iz švicarske Univerze Neuchatel. Gliva je na žalost premajhna, da bi jo lahko videli s prostim očesom. Trenutno se strokovnjaki ukvarjajo z razvojem hitrega in učinkovitega testa za njeno prisotnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije