SMRDLJIVO

VIDEO: Novinar pod krinko: krava brez glave, čiščenje krav z zarodki

Novinar, ki je razkril afero poljske klavnice, opisuje grozovite prizore. 
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar 
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar 

Afero o poljski klavnici, kjer se je marsikaj dogajalo s kravami – živimi, poškodovanimi, bolnimi –, je razkrila poljska TV. V klavnico se je namreč pod krinko prebil poljski preiskovalni novinar Patryk Szczepaniak iz medijske hiše TVN. Z njim so se pogovarjali na Valu 202, kjer je razkril, kaj se je dogajalo v dnevni in nočni izmeni. 

Med drugim je dejal: »Že v prvih dveh tednih dela v dnevni izmeni sem videl veliko dokazov o njihovih nočnih dejavnostih. Zjutraj sem bil, denimo, zadolžen za pakiranje trupel za nadaljnji razrez. Včasih sem jih moral tako rekoč polepšati. Vodja mi je rekel: 'Poglej, ta del je slab, tale je gnil, to moraš izrezati.' To meso smo pozneje označili kot meso zdravih krav brez kakršnih koli drugih oznak. Že čez dan sem torej videl nekaj manjših dokazov.« Opisuje, da je v treh tednih dela za klavnico videl tudi bolne krave. Kasneje je spoznal, da so prav bolne in poškodovane krave dober posel za klavnico.
 

Ostal je brez besed

Ves čas dela v klavnici je snemal s skrito kamero, nato pa pripravil dokumentarec. Kot je dejal v pogovoru za slovenski nacionalni radio, ki ga povzema MMC RTV, nekaterih prizorov nikoli ne bo pozabil: »Videl sem dva zares grozna prizora. Prvi je bil povezan s prvo kravo v prvi nočni izmeni, ki sem jo delal. Potegnili so jo v klavnico, ven je prišla brez glave. Ostal sem brez besed, nisem vedel, kaj se sploh dogaja, za trenutek sem pozabil, da sem novinar pod krinko. Sploh nisem mogel vprašati, zakaj je brez glave. Imamo posnetek z moje skrivne kamere, a je brez mojega komentarja, saj sem enostavno pozabil vprašati kar koli o tem, tako sem bil šokiran. Drugi grozljiv prizor pa se je zgodil, ko so mi naročili, da zaklanim kravam očistim želodce in izpraznim njihovo vsebino. Velikokrat sem naletel na majhne ali večje zarodke v njih, zame je bilo to šokantno. Nisem vedel, kaj naj storim z njimi. Ko sem vprašal nadrejenega, kaj naj naredim s teličkom, ki je v kravi, mi je le velel, naj ga vržem stran, in če ne bom zmogel sam, naj prosim koga za pomoč.«

Ko je imel dovolj dokazov, je zadevo predal policiji, a se vse do javne objave ta ni zganila. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije