ŠE RAZISKUJEJO

Nova študija kaže, da lahko koronavirus povzroči izgubo sluha

Znanstveniki pozivajo, da se bolnike na intenzivni negi povpraša, kako dobro slišijo.
Fotografija: Težave s sluhom posledica virsua sars-cov-2? FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Težave s sluhom posledica virsua sars-cov-2? FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Bolezen covid 19 lahko povzroči nenadno in trajno izgubo sluha, pravi zadnja britanska študija o koronavirusu.

Znano je, da ob okužbi s koronavirusom ter obolelostjo lahko pride do sprememb v telesu: predvsem gre za izgubo okusa in vonja ter poškodbe notranjih organov. Strokovnjaki londonske univerze pa so v strokovni reviji BMJ Case Report obrazložili primer 45-letnega moškega, ki je bil sprejet v bolnišnico zaradi okužbe s koronavirusom. Ob vseh ukrepih na intenzivni negi jo je po nekaj tednih zapustil. Teden dni kasneje pa mu je v ušesih začelo zvoniti, nato je izgubil sluh na levo uho. Zdravniki pojasnjujejo, piše The Guardian, da nobeno izmed zdravil, ki jih je prejel, naj ne bi povzročilo težav s sluhom, poleg tega pred tem ni imel nobenih tovrstnih težav ali kakšne avtoimunske bolezni.


Poškodba v srednjem ušesu: je virus vstopil v uho?

Testi, ki so sledili, so pokazali, da je poškodovan živec v srednjem ušesu. Nekoliko mu je pomagala terapija s steroidi. Šlo naj bi za prvi takšen primer v Veliki Britaniji, iz drugih držav pa poročajo o več primerih. Zdravnica Stefania Koumpa, soavtorica študije, je dejala, da še ne vedo, kako je lahko sars-cov2 povzročil težave s sluhom, obstaja pa več razlag. »Mogoče je, da virus vstopi v notranje uho in uniči celico ali pa povzroči reakcijo, ki je toksična za notranje uho.«
 

Preberite še:

Ste sodelovali v raziskavi o covidu? Kmalu boste spet dobili obisk
Vrglo vas bo: toliko stane oskrba pacienta v intenzivni negi

Profesor na univerzi v Manchestru je ob tem razložil, da lahko tudi nekatere druge nalezljive bolezni povzročijo poškodbo sluha, na primer ošpice ali mumps, in pa, da je več ljudi obolelih za covidom 19 poročalo o slabšem sluhu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije