NA BORZI

NLB zvezda dogajanja: cena je zrasla

Prvi dan trgovanja z delnico NLB na ljubljanski borzi je bila cena skoraj desetino višja kot v javni ponudbi.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Prvi dan na ljubljanski borzi je delnica NLB dosegla 56,65 evra, kar je približno 10 odstotkov več, kot je bila v javni prodaji (51,50 evra). Debitantka se je tako ob koncu trgovanja odrezala precej dobro, saj je promet dosegel 2,88 milijona evrov. 
 
»Glede na višino prometa je bila pozitivno sprejeta, skok cene je za zdaj odtehtal tveganje kupcev v procesu IPO, na drugi strani pa višja cena še ne odganja vlagateljev, ki so zamudili prvo priložnost za nakup,« je ocenil Matej Šimnic iz Alte Investa. Dodal je: »Vsaj nekaj časa bi bilo lahko trgovanje na nekoliko višji ravni, nato pa lahko pričakujemo, da se bodo nivoji umirili.« 

Vlagatelji so sicer na ljubljanski borzi danes sklenili za 4,37 milijona evrov prometa, indeks pa je izgubil četrtino odstotka. Navzdol so ga potegnile druge najbolj prometne danes, delnice Krke, katerih tečaj je izgubil 1,11 odstotka. Navzdol so šle še delnice Petrola in Zavarovalnice Triglav, v zeleno pa so se ob delnicah NLB obarvale še delnice Telekoma Slovenije in Save Re.

Zaradi velikosti bi sicer pričakovali, da bo delnica NLB na domači borzi po prometu sledila Krki, vendar pa bodo šele prihodnji meseci dali odgovor o učinkovitosti kotacije na dveh borzah, je dodal. Delnica NLB namreč v obliki globalnih potrdil o lastništvu (GDR) kotira tudi na londonski borzi.


Kotira tudi na londonski borzi

Promet je na londonski borzi danes do približno 15.30 dosegel okoli 12 milijonov evrov, tečaj – izhodiščni za GDR je znašal 10,30 evra – pa je pridobil približno 11 odstotkov in se oblikoval pri okvirno 11,47 evra.


Država ohranja 35-odsotni delež

Delnice NLB so s sredo, 14. novembra, začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov največje banke v državi po metodi IPO. Država je ohranila 35-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta po novem ameriški sklad in EBRD.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije