NOVA ŠTUDIJA

Nevarnost za nosečnice: koronavirus se prenaša tudi na plod

Strokovnjaki so prepričani, da se je virus na plod prenesel skozi posteljico.
Fotografija: Previdnost med nosečnostjo ne bo odveč. FOTO: Natalia Deriabina/Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Previdnost med nosečnostjo ne bo odveč. FOTO: Natalia Deriabina/Getty Images/istockphoto

Francoski raziskovalci so razkrili, da se okužba z novim koronavirusom pri nosečnicah lahko prenese tudi na plod. Že od začetka epidemije so se pojavljali primeri novorojenčkov, ki so bili pozitivni na koronavirus, a niso imeli dovolj dokazov, da bi izključili možnost, da so se dojenčki okužili po rojstvu.  Nedavno objavljeni primer novorojenčka iz Teksasa, ki je bil takoj po rojstvu testiran na covid 19, je dal prepričljivejše dokaze, da lahko pride do prenosa virusa med nosečnostjo.

K sreči sta danes oba zdrava. FOTO: Shutterstock Photo
K sreči sta danes oba zdrava. FOTO: Shutterstock Photo
V pariški porodnišnici se je prav tako marca rodil dojenček, ki je bil pozitiven na koronavirus. Ob rojstvu je imel simptome vnetja v možganih, je razkrila pediatrinja Deniele De Luca, ki je vodila raziskovalno skupino. Dojenček, ki je danes star že več kot tri mesece, je dobro okreval, njegova klinična slika pa je praktično v mejah normale, je še dejala zdravnica. Dodala je še, da je tudi 23-letna mati, ki je med porodom potrebovala kisik, zdrava. De Lucova meni, da se je virus prenesel skozi posteljico matere.

V pariškem primeru so po mnenju zdravnice lahko testirali posteljico, amnijsko tekočino, popkovnično kri ter materino in dojenčkovo kri. Rezultati so pokazali, da virus doseže posteljico in se tam razmnožuje. Nato se lahko prenese na plod, ki se lahko okuži in ima simptome, podobne kot odrasli bolniki.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije