GROŽNJE?

Nevarnost v Egiptu? Odpovedi letov v to državo

Objavljeno 21. julij 2019 21.15 | Posodobljeno 21. julij 2019 20.44 | Piše: STA, Ma. M.

British Airways je iz varnostnih razlogov odpovedal polete v Kairo.

Slovita Keopsova piramide sodi med sedem svetovnih čudežev. FOTO: Guliver/cover Images
LONDON, FRANKFURT, LJUBLJANA – Britanska letalska družba British Airways je v soboto zvečer za teden dni odpovedala polete v Kairo. Več poletov v egiptovsko prestolnico je v soboto odpovedala tudi nemška Lufthansa.

V British Airwaysu so bili v soboto zvečer skopi s pojasnili, zakaj ne bo poletov v Kairo. Navedli so le, da so se za odpoved poletov za teden dni odločili iz varnostnih razlogov ter da je varnost potnikov in posadke zanje najpomembnejša.

Tudi nemški letalski prevoznik je v soboto začasno odpovedal polete v Kairo iz Frankfurta in Münchna. »Ker je varnost za Lufthanso najpomembnejša, je letalska družba 20. julija preventivno odpovedala polete v Kairo,« so v soboto zvečer zapisali v sporočilu za javnost. Kmalu zatem so sporočili, da bodo danes znova leteli v egiptovsko prestolnico po voznem redu. Razlogov za obe odločitvi po navedbah dpa niso podrobneje pojasnili.
MZZ o varnosti potovanja
Ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v nekatere predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila (Luksor, Edfur in Asvar) in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Opozarjamo na dodatno previdnost v mestu Fayoum, 70 km jugovzhodno od Kaira.
 
Na območju Zahodne puščave in na Sinaju občasno potekajo vojaške in varnostne operacije, zato slovenskim državljanom svetujemo, da se na ta območja ne odpravljajo niti individualno niti v organiziranih skupinah, ter da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti.
 
Odsvetujemo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujemo vsa ne nujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.
 
Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, zborovanjih, shodih... itd.. kjer se zadržuje večje število ljudi. Zlasti velja povečana previdnost v večjih turističnih mestih, kjer obstajajo določene možnosti terorističnih napadov, ker bi lahko bili tarča tudi turisti. Splošna informacija o nevarnostih terorizma je dostopna na http://www.mzz.gov.si/si/informacije_za_popotnike/varnost_potovanj/splosno_opozorilo_o_nevarnosti_terorizma/.

Svetujemo veliko previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov. Če se potovanju v Egipt ni mogoče izogniti svetujemo spremljanje lokalnih in regionalnih razmer preko dostopnih sredstev obveščanja.

Vir: Ministrstvo RS za zunanje zadeve

Prvo letalo iz Frankfurta proti Kairu je poletelo danes dopoldne s približno dvourno zamudo.


Povečana nevarnost terorističnih napadov

Britansko zunanje ministrstvo sicer v najnovejših priporočilih državljanom glede potovanja v Egipt opozarja na večjo nevarnost terorističnih napadov v zračnem prometu.

Predstojnik egiptovske agencije za letalstvo Sami al Hifnavi je bil danes kritičen do poteze obeh letalskih družb. »Vsa egiptovska letališča so dobro varovana. Varnost tam je nad normalnimi predpisi,« je zagotovil za savdsko televizijo MBC. Po njegovem prepričanju je bila odločitev letalskih družb politično motivirana. »Vsakič, ko si Egipt opomore, se umetno spodbudi kriza.«
Deli s prijatelji