Neurje Gloria lomasti po Španiji

Mrtvih za zdaj 13, pogrešajo še štiri. Morje je uničilo riževa polja.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Španiji, na Balearskih otokih in Franciji še vedno pustoši Gloria, opozarjajo oblasti, neurje pa jemlje tudi smrtni davek: do zdaj je vzelo trinajst življenj, po zadnjih podatkih so pogrešani še štirje.

Mesta so poplavili morje in reke.
Mesta so poplavili morje in reke.
Umrli so moški, ki ga je odnesel hudournik, pa ribič, ki ga je odpihnilo s skal, ženska, potem ko ji je voda silovito zalila dom, in številni drugi. Gloria je prinesla vetrove s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, močno sneženje in deset metrov visoke valove, poroča STA; uničuje infrastrukturo in povzroča preglavice v prometu. Morje je preplavilo kar 3000 hektarjev riževih polj, ki bodo zaradi soli nerodovitna, škode zaradi uničenega pridelka bo za kar 9,5 milijona evrov. Hudo poškodovana je delta reke Ebre, ki naj bi izgubila okoli 25 metrov brega. Tudi reka Ter je prestopila bregove, druge narasle reke ogrožajo številna mesta, marsikje so izginile plaže, po ulicah ležijo poginule ribe, morska trava in pesek. V Španiji so najhuje prizadete pokrajine Valencija, Andaluzija in Katalonija, v Barceloni so uničeni številna sprehajališča in plaže. Zaprte so šole, ceste, tudi avtocesta, ki povezuje Španijo in Francijo, z nekaterih območij so evakuirali prebivalce.


Hudo je tudi na priljubljeni turistični destinaciji Palma de Mallorca, ki jo je že obiskal španski premier Pedro Sanchez in obljubil pomoč vsem prizadetim; opozoril je, da pri obravnavi takšnih naravnih nesreč ne gre pozabiti na vlogo globalnega segrevanja. Čeprav po njegovem ne gre vse krivde pripisati podnebnim spremembam, pa so te zanesljivo krive za takšno intenzivnost vremenskih dogodkov, poroča BBC.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije