Neurje desetletja prešlo Avstralijo

Tropski ciklon pustošil po deželi Novo Zelandijo stresel potres.
Fotografija:
Odpri galerijo

Zahodno Avstralijo je prizadelo silovito neurje, ki so ga označili za neurje desetletja. Kakšnih 50.000 gospodinjstev je še brez elektrike. Država se spopada z najbolj divjim jesenskim vremenom v zadnjih letih, posledico tropskega ciklona Mangga, ki je sicer pojenjal, a je prinesel hladno fronto; neurje je na obalo pridivjalo minuli konec tedna, včeraj pa so močan veter in silovito deževje udrihali še po južnih predelih.

Plima je bila ponekod rekordna, veter je ustvarjal peščene viharje. FOTO: REUTERS
Plima je bila ponekod rekordna, veter je ustvarjal peščene viharje. FOTO: REUTERS
V 24 urah, do včerajšnjega jutra, so gasilci in reševalci prejeli 470 klicev na pomoč, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa, najmočnejši sunek s 126 kilometri na uro so izmerili v Cape Leeuwinu na jugozahodu Zahodne Avstralije, hiše so poplavljene, ponekod so poročali o peščenih viharjih. Zaradi silovitega vetra pristojne službe ne morejo odpraviti težav z elektriko. Poleg tega je močno deževalo, marsikje ob obali so zabeležili rekordno plimovanje v letošnjem letu. Meteorološki urad je posvaril pred morebitnimi poplavami, zlasti v Perthu, pa tudi erozijo obale.

Na Novi Zelandiji pa so se tresla tla; potres z magnitudo 5,9 je v nedeljo stresel območje Wellingtona. Epicenter je bil 46 kilometrov globoko, 25 kilometrov severozahodno od Levina. Poročil o materialni škodi ali žrtvah ni, je pa 30-sekundni potres povzročil paniko v prestolnici. Ravno v tem času se je novozelandska premierka Jacinda Ardern iz parlamenta v živo oglasila v jutranji teve program.


»Potres imamo,« je dejala voditelju oddaje Ryanu Bridgeu, medtem ko se je tresla kamera in vse okoli nje. »Kar pošteno se je streslo, morda vidite, kako se za mano vse premika,« je dejala, zatrdila, da je vse v redu, in intervju se je nadaljeval. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije