Nesreča letala za gašenje vzela tri gasilce

V Avstraliji so se znova razplamteli požari.
Fotografija: Vzrok nesreče letala za gašenje še ni znan. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vzrok nesreče letala za gašenje še ni znan. FOTO: Reuters

Zaradi vročinskega vala na jugovzhodu Avstralije so se tam znova razplamteli požari, ki med drugim divjajo tudi v bližini letališča v Canberri. Letališče so zaradi požara zaprli. Južno od prestolnice pa se je zgodila tragedija, saj so v nesreči letala za gašenje umrli trije gasilci. Zvezo z letalom so izgubili zgodaj popoldne po lokalnem času, ko je letelo nad Snežnim gorovjem. Umrli gasilci so Američani, vzrok za nesrečo letala pa še ni znan.

V Novem Južnem Velsu so se po obdobju padavin vrnile vročina in vetrovne vremenske razmere in po celotni državi skupno divja prek 80 požarov. Dva izmed njih, od katerih je eden izbruhnil šele v sredo, se nevarno približujeta letališču, približno 20 minut vožnje oddaljenem od Canberre, zaradi česar so odpovedali vse prihode in odhode letal. Letališče sicer služi pretežno notranjim letom.

Izjemno nevaren je sredi dneva postal zlasti eden od obeh požarov in oblasti so prebivalce treh predmestij Canberre, ki ležijo na njegovi poti, opozorile, da je prepozno za odhod. Pozvali so jih, naj si poiščejo zatočišče. Na obrobju Canberre sicer požari divjajo že več tednov. V začetku leta se je mesto zaradi dima od požarov več dni spopadalo z najslabšo kakovostjo zraka na svetu.
Požari ogrožajo tudi prebivalce predmestja prestolnice Canberra. FOTO: Reuters
Požari ogrožajo tudi prebivalce predmestja prestolnice Canberra. FOTO: Reuters

Avstralija se vse od septembra lani bojujejo z gozdnimi požari, ki so doslej terjali najmanj 30 življenj. Uničili so več kot 10 milijonov hektarov površin. Najhuje prizadeti zvezni državi sta Novi Južni Vels in Viktorija. Nevihte in deževje so v preteklih dneh pripomogli k prepolovitvi števila požarov, ki so se na območju razplamteli od začetka leta. A kot svarijo gasilci, lahko občasen dež prinese zgolj kratkotrajno olajšanje pred vnovično zaostritvijo razmer. V Sydneyju so temperature danes denimo znova presegle 40 stopinj Celzija. 

Vodja gasilcev Shane Fitzsimmons je povedal, da obseg požarov, proti katerim se trenutno bojujejo, znaša več tisoč kilometrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije